Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

3 tips voor het versterken van je zelfvertrouwen op de werkvloer

Op de werkvloer hebben we allemaal van tijd tot tijd onze persoonlijke lessen. In een team met verschillende persoonlijkheden en gevoelens, valt er van alles te observeren. En het vinden van je plekje tussen diverse karakters, gaat niet iedereen even makkelijk af. Heb je een keer ervaren hoe het is om verbale agressie op de werkvloer te ontvangen? Dan ben je niet de enige. Weerbaarheidstraining kan je hierbij helpen. Lees welke drie tips je weerbaarder kunnen maken op het werk.

Probeer weerbaarheidstraining

Om jezelf te versterken op de werkvloer, zijn weerbaarheidstrainingen een waardevol hulpmiddel. Je weet vast nog wel een situatie waarin je zelfvertrouwen werd getest. In het moment zelf kan een situatie als veel aanvoelen, maar wat nou als je de nodige gereedschappen kreeg om gelijk aan te voelen hoe je de situatie omdraait? Door deel te nemen leer je niet alleen je overtuigingskracht te versterken, maar juist ook hoe je constructieve interacties met collega’s kunt voeren. Weerbaarheidstraining helpt je daardoor om effectief om te gaan met diverse scenario’s. Je bent ook vaak vrij om je eigen ervaringen te delen, waardoor je bij afronding van de cursus klaar bent voor jouw specifieke situatie. De nieuwe dosis zelfvertrouwen zal positief werken op je professionele groei. 

Varen in een soep van verschillende karakters

Om te beginnen is het belangrijk om een werksfeer te bevorderen waar iedereen dezelfde doelen voor ogen houdt. Een team ben je om dit samen voor elkaar te krijgen. Om de dominante en introverte collega’s te overbruggen, is het belangrijk om bewustzijn te creëren. Begrip hebben richting beide kanten helpt het team om geen onderliggende negatieve gevoelens op te bouwen. Herrmann International kwam met een manier om groepsbesluitvorming van een team te bevorderen. Deze techniek is “brainwriting” genoemd. Hierbij start iedereen met het opschrijven van ideeën, waarna iedereen in tweetallen ideeën met elkaar deelt. Dit gebeurt een aantal keren. Uiteindelijk worden de ideeën in de groep verzameld en besproken. Op deze manier krijgt iedereen een eerlijke kans.

Blijf authentiek

Mensen voelen intuïtief aan wanneer je je anders voordoet dan je bent. Blijf daarom dicht bij jezelf en durf authentiek jezelf te zijn. Ben je wat rustiger dan de meesten? Erken dan jouw kracht in het anders zijn dan dominante figuren en voel niet de druk om mee te gaan in een extraverte situatie. Zo laat je de behoefte los om jezelf op een andere manier zeer te zetten. Hierdoor vul je ook niet voor anderen in wat ze van jou vinden. Herinner jezelf daarnaast dat niets persoonlijk is. Dit is een van de meest waardevolle gedachtepatronen die je in de omgang met groepen mee kunt nemen. Hoe anderen met je omgaan is gewoon een weerspiegeling van henzelf. Heb je dit besef al diep geïntegreerd? Dan weet je ongetwijfeld wat een vrijheid deze kennis met zich meebrengt. Omarm de verschillende karakters en zie hoe mooi het is dat iedereen iets anders bijdraagt. Het hebben van empathie voor elkaar zorgt ervoor dat teamleden elkaar beter begrijpen en daardoor sneller gezamenlijk streven naar dezelfde doelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *