Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Bewindvoering bij schulden: zo zit het in elkaar

Het kan de beste overkomen: het gaat even niet zo lekker met  financiële zaken, je ondergaat een flinke tegenslag of hebt een keuze gemaakt die je niet had moeten maken en ineens zit je in de schulden. Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet kan je bewindvoering aanvragen. Wat is een bewindvoerder en wat kan deze persoon voor jou betekenen?

Wat is bewindvoering?

Bij bewindvoering ben je zelf niet meer in staat je financiële zaken te regelen. Dit kan zijn door gezondheid, mentale toestand of persoonlijke omstandigheden. Er wordt een bewindvoerder aangesteld die jouw financiën uit handen neemt. Bewindvoering kan aangevraagd worden door jezelf, maar je kunt het ook als naaste aanvragen, wanneer je je bijvoorbeeld ernstig zorgen maakt om iemand uit de familie. Je kunt gewone bewindvoering en beperkte bewindvoering aanvragen. Bij beperkte bewindvoering worden niet alle geldzaken door de bewindvoerder bepaald, enkel spaargeld en de woning.

Wie kan jou bewindvoerder zijn?

In veel gevallen wordt je onder bewindvoering gesteld bij een naaste. Dat kan een familielid zijn, een partner of een goede vriend. Het is natuurlijk fijn om een bewindvoerder te hebben die je vertrouwd en persoonlijk kent, echter: iemands bewindvoerder zijn is een grote taak en kan door veel mensen als een enorme last op de schouders ervaren worden. Daarom is het ook mogelijk een professionele bewindvoerder aan te vragen.

Hoe vraag je bewindvoering aan?

Om bewindvoering aan te vragen ga je naar de website van de rechtbank bij jou in de regio. Je hebt een DigiD nodig om de bewindvoering aan te kunnen vragen. Als je niet voor jezelf, maar voor je naaste een aanvraag doet heb je niet het DigiD van de persoon in kwestie nodig, maar kun je gewoon inloggen met je eigen DigiD. Laat je bij het aanvragen van bewindvoering niet tegenhouden door schaamte over je schulden. De mensen die jou gaan helpen zijn bekend met dergelijke problematiek, het kan nou eenmaal gebeuren en jij bent echt niet de enige!

En daarna?

Bewindvoering wordt bijna altijd voor onbepaalde tijd opgelegd. Dat betekent niet dat je voor altijd onder bewindvoering staat. De rechter kan jouw bewindvoering weer intrekken op het moment dat de problematische schuld onder begeleiding van je bewindvoerder is afgelost. Het kan wel verstandig zijn om ook wanneer je niet meer onder bewindvoering staat begeleiding te houden in het beheer van je geldzaken. Zo voorkom je dat je opnieuw in de problemen komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *