Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Buiten werken – hoe verklein je de kans op huidkanker?

Huidkanker wordt door veel mensen onderschat. Ach, zo’n plekje laat je even weghalen en dan is het probleem weer opgelost, wordt er vaak gedacht. Maar niets is minder waar. Huidkanker kan, als het niet op tijd wordt ontdekt en behandeld, snel uitzaaien en hierdoor ongeneeslijk worden. Daarom is het belangrijk om met verdachte plekjes zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Maar het is natuurlijk nog veel belangrijker om te proberen te voorkomen dat je deze ziekte oploopt. KWF Kankerbestrijding waarschuwt al jaren om voorzichtig te zijn met zonnen, zeker op warme zomerse dagen of als je naar een land gaat met tropische temperaturen. Het dragen van beschermende kleding wordt aanbevolen voor kwetsbaren, zoals jonge kinderen.

Steeds meer mensen lopen huidkanker op

Het is een feit dat steeds meer mensen in Nederland worden getroffen door huidkanker. Laat een moedervlek die er onrustig uitziet of die ineens van kleur of vorm verandert dan ook zo snel mogelijk beoordelen door de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een dermatoloog als er twijfel is of de plek misschien kwaadaardig is. Vanwege het stijgend aantal gevallen van huidkanker wordt er uitgebreid gewaarschuwd om niet onbeschermd in de zon te gaan. Vooral kinderen moeten goed worden ingesmeerd met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. En dat insmeren moet dan ook nog het liefst regelmatig te worden herhaald. Wordt er ook gezwommen dan kies je natuurlijk voor een waterproof zonbeschermer.

De risico’s van UV stralen

De zon produceert UV-stralen. Die zorgen ervoor dat je in de zomer een mooi en gezond bruin kleurtje krijgt. Maar te veel UV straling is een risico op huidaandoeningen, waaronder huidkanker. Niet veel mensen weten dat deze straling ook door kleding heen kan gaan. In de zomer draag je natuurlijk geen dikke truien maar bij voorkeur dunne shirts. Deze hebben meestal een beperkte UV-bescherming. Je kunt hier wat aan doen met behulp van de producten van UV-Stop. Daarnaast verkopen zij ook producten die de huid beschermen als je in de zon bent, bijvoorbeeld voor je werk of tijdens het sporten. Dan is het immers niet altijd mogelijk om je regelmatig in te smeren. Gebruik bijvoorbeeld een beschermende sleeve voor je armen om deze te behoeden voor verbranding of het ontstaan van huidkanker.

Neem bescherming tegen UV straling serieus

Er is nog steeds een grote groep mensen die denkt dat het wel meevalt met de kans om huidkanker op te lopen. Degenen die er inmiddels mee zijn geconfronteerd dachten dat wellicht ook. Maar het is wel degelijk een groot risico. Huidkanker kan absoluut dodelijk zijn als het uitzaait naar vitale organen. Het treft mensen in alle leeftijdsgroepen. Je kunt er dus ook door worden getroffen als je pas in de twintig bent. Juist omdat het risico sterk kan worden verkleind door het nemen van preventieve maatregelen is het eeuwig zonde om deze niet te gebruiken. Neem de waarschuwingen dus serieus en denk niet dat het jou vast niet zal overkomen als je op het strand in de zon ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *