Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

De kunst van time management: Hoe je meer tijd kunt doorbrengen met je kinderen

In ons moderne tijdperk lijkt een werkdag nooit echt te eindigen. Dankzij telefoons en laptops zijn we vrijwel altijd beschikbaar voor werk. E-mails hier, berichtjes daar, het houdt nooit op. Een van de nadelige gevolgen hiervan is dat we minder tijd kunnen doorbrengen met onze kinderen. In dit artikel zullen we niet alleen ingaan op de problemen die deze constante bereikbaarheid met zich meebrengt, maar ook op praktische tips om de kunst van time management te beheersen en zo meer quality time met je kinderen te garanderen.

Technologie

Zoals eerder genoemd, worden we vandaag de dag omringd door technologie. Je draagt je werk 24/7 met je mee in de vorm van een laptop of telefoon. Hierdoor is het lastig om je volledig af te sluiten van je werk. Om meer tijd met je kinderen door te brengen, moet je proberen om voorbereidend werk te doen, zodat je werkdag echt om 17:00 uur eindigt. Als dit moeilijk blijkt te zijn en je merkt dat je constant aan het werk bent, is het een signaal dat je met je leidinggevende moet praten. Het kan zijn dat jij, en misschien je collega’s, te veel taken hebben om dagelijks binnen acht uur te voltooien. Het is van essentieel belang dat je niet overspoeld raakt met werk, waardoor je minder tijd hebt voor je kinderen.

Thuiswerken

Een andere mogelijkheid is om met je werkgever te bespreken of je meer vanuit huis kunt werken. Natuurlijk verwacht je werkgever dan wel dat je dezelfde hoeveelheid werk verricht. Thuiswerken heeft echter het voordeel dat je de reistijd naar kantoor kunt vermijden. Deze tijd kan worden benut om bijvoorbeeld samen met je kinderen te ontbijten of ze naar school te brengen. Vaak mag je zelf je pauzes inplannen, wat betekent dat je ze strategisch kunt gebruiken om meer tijd met je kinderen door te brengen.

Plannen

Tijd is kostbaar en moet soms bewust worden vrijgemaakt. Als je met een partner samenwoont, is het handig om af te spreken wie welke huishoudelijke taken op zich neemt en wie tijd met de kinderen doorbrengt. Dit geldt niet alleen voor werkdagen maar ook voor het weekend. Taken kunnen gezamenlijk worden aangepakt, maar het is belangrijk om te beslissen of het een taak is voor één persoon of dat samenwerking vereist is. Soms is het namelijk efficiënter om in je eentje een taak af te ronden. Bovendien is het van belang om hele, halve of delen van dagen volledig te reserveren voor je kinderen, vooral in het weekend. Dit zijn ideale momenten om bijvoorbeeld met je kinderen te gaan winkelen voor jongenskleding of andere leuke activiteiten te ondernemen.

Combineren

Als het je nog steeds niet lukt om meer tijd met je kinderen door te brengen, kun je overwegen om huishoudelijke taken, zoals koken, samen met je kinderen te doen. Zo sla je twee vliegen in één klap. Naast het bereiden van maaltijden kun je bijvoorbeeld boodschappen doen, in de tuin werken, de hond uitlaten, en nog veel meer.

Nee zeggen

Nee zeggen tegen anderen is ja zeggen tegen jezelf. Leren om nee te zeggen is een belangrijke vaardigheid. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar na verloop van tijd zul je merken dat hoe vaker je nee zegt, hoe makkelijker het wordt. Vergeet niet om uit te leggen waarom je nee zegt. Als je bijvoorbeeld nee zegt omdat je meer tijd wilt doorbrengen met je kinderen, zal de nagenoeg iedereen dit begrijpen.

Conclusie

In een wereld die constant in beweging is en waar werk en technologie ons leven beheersen, is het essentieel om bewust tijd vrij te maken voor je kinderen. Het beheersen van time management is de sleutel tot het vinden van de balans tussen werk en privéleven. Met de juiste strategieën en het vermogen om nee te zeggen wanneer dat nodig is, kun je meer tijd maken voor de belangrijkste dingen in je leven: je kinderen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *