Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Deze tips zijn voor elke (eigenwijze) ondernemer

Nu de zomer echt is begonnen in Nederland is en voor velen een lekkere zomervakantie in het verschiet is het ook tijd voor een stukje zelfreflectie. Tijd voor bezinning over het eerste halfjaar, ben je trots op wat je hebt bereikt en waar zie je verbeterpunten voor het laatste deel van het jaar en verder.

Misschien lees je dit wel als je al op vakantie bent of zelfs bent geweest, maar een van de belangrijkste punten is om te durven loslaten. Je hebt tenslotte je vakantie geboekt. Het blijven malen over de werkzaamheden heeft eigenlijk niet zoveel zin. In de eerste plaats voor jezelf niet. Je bent tenslotte op vakantie met je gezin of andere kennissen. Daarnaast voelt het voor je werknemers thuis ook niet alsof je het kan loslaten indien zij nog steeds e-mails of andere berichten ontvangen.

Jij bent het uithangbord van het bedrijf. Het is daarom logisch dat iedereen naar je op kijkt als de grote baas. Ondanks dat je dat wellicht niet van de daken schreeuwt, iedereen weet dat jij de eindverantwoordelijke bent. Zowel je collega’s en voor je bestaande klanten. Maar ook nieuwe (potentiële) klanten willen graag met jou in contact komen. Zorg daarom voor luxe visitekaartjes om achter te laten als jij potentiële klanten ontmoet. Dit straalt uit dat jij de zaken voor elkaar hebt.

Staan jullie binnenkort op een toffe beurs? Vergeet dan niet om tijdig je drukwerk in orde te maken. In sommige gevallen, afhankelijk van het type drukwerk, is er last-minute nog wel wat te regelen. Maar dit is vaak duurder en levert nog meer stress op als er onverhoopt iets mis gaat. Maak er dus echt iets waardevols van!

Laat een presentatiemap bedrukken in jouw huisstijl, deze kan je eenvoudig vullen met alle informatie over jouw bedrijf of diensten. Daarnaast is het ook een mooi mapje om je offertes mee te delen met potentiële klanten. Dit komt direct professioneel over en is daarnaast een stuk persoonlijker dan een Pdf-bestand via de mail.

Om je waardering uit te spreken naar je collega’s en zakelijke relaties is het goed om leuke activiteiten te organiseren voor deze mensen. Deze zorgen tenslotte voor de omzet. Het is goed om rekening te houden met je publiek, niet iedereen vindt actieve uitjes altijd even leuk. Sommige zijn al tevreden met een gezellige lunch of diner. Even de aandacht voor de persoon(en) zelf!

Uiteraard hoeft het niet altijd groots en meeslepend, een subtiel geschenk of een kleine giveaway wordt ook altijd al gewaardeerd. Dat kan variëren van een gepersonaliseerde drinkfles tot zelfs zomerse geschenken als strandballen, luchtbedden of beachball set. Dat is natuurlijk extra leuk om te geven met het logo van jouw bedrijf.

Daarnaast is het ook belangrijk om een goed moment te vinden om deze geschenken uit te delen. Het is extra leuk als men het eigenlijk niet verwacht. Een presentje rondom de feestdagen ligt vaak in de lijn der verwachting, maar een kleinigheidje met pasen of richting het zomerreces verwachten ze dan niet zo snel. Het zijn juist de unieke momenten waar jij je als ondernemer op kunt onderscheiden.

Laat de creatieve geest in je naar boven drijven en daag jezelf uit op zoek naar ludieke ingevingen om jouw bedrijf verder te laten groeien. Maar denk ook vooral aan jezelf en durf ook professionele hulp in te schakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *