Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Een brandwacht huren: dit komt erbij kijken

In verschillende sectoren kunnen er brandgevaarlijke situaties ontstaan. Een brand bij een bedrijf is mogelijk de oorzaak van een flinke ramp. Niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook voor de omgeving. Vandaar dat gemeenten eisen kunnen stellen aan bedrijven. Een van die eisen is om voor de brandveiligheid te zorgen. Dit doe je met een brandwacht. Wat dat is en wat erbij komt kijken, ontdek je in dit artikel.

Wanneer is er een brandwacht nodig?

Er zijn meerdere scenario’s waarin een brandwacht nodig is. In bepaalde gevallen kan de gemeente, brandweer of omgevingsdienst een bedrijf verplichten om een brandwacht in te zetten. Een voorbeeld is als het brandmeldsysteem is afgekeurd of in onderhoud is. Een ander bekend voorbeeld is een shutdown van een fabriek. Een brandwacht is dan onmisbaar. Bij brandwachten huren is het belangrijk dat je met een goede partij in zee gaat. Dit zijn gecertificeerde brandwachten die jarenlange ervaring hebben. Je wilt er natuurlijk niet aan denken dat het mis kan gaan, maar je moet hier wel rekening mee houden.

Verschil tussen brandwachten

Bij het huren van brandwachten kom je verschillende omschrijvingen tegen. Een repressieve Rijksgediplomeerde brandwacht bijvoorbeeld. Dit is een brandwacht die behalve gediplomeerd ook nog actief is bij de brandweer. Dit kan vrijwillig of parttime zijn. Een Rijksgediplomeerde brandwacht heeft in het verleden een periode bij de brandweer gewerkt. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is dat een repressieve Rijksgediplomeerde brandwacht meer opdrachten mag aannemen.

Wat doet een brandwacht?

De voornaamste taak van een brandwacht is om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Dat doet hij in de eerste plaats door op diverse plekken toezicht te houden. Locaties waar brandgevaarlijk werk wordt gedaan, krijgen extra aandacht. Wanneer er sprake is van een calamiteit, is zijn eerste taak om de medewerkers op tijd in te lichten. De brandwacht controleert ook of medewerkers de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen dragen en of de organisatie de veiligheidsprocedures goed naleeft. Hij heeft de bevoegdheid om een bedrijf en haar medewerkers aan te spreken.

Dit is het voordeel van een brandwacht

Een brandwacht is een ervaren kracht die over de juiste papieren beschikt. Ze hebben de juiste kennis en zijn niet bang om de leiding te nemen. Tijdens calamiteiten, waarbij elke seconde telt, bewaren zij de rust en maken ze de juiste keuzes. Dit heeft tot gevolg dat de veiligheid gegarandeerd wordt en dat je werknemers precies weten waar ze aan toe zijn. Een brandwacht komt niet alleen in actie wanneer er een calamiteit is. Als ze een verbetermogelijkheid zien, geven ze dit meteen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *