Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Een horecazaak overnemen? Hier moet je op letten.

Ben je van plan om een bestaande horecazaak over te nemen? Dan is het belangrijk om over elk detail na te denken. Dit kan zijn op het gebied van financiën, personeel, het menu of vele andere dingen. Het kan een fantastisch avontuur zijn, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Het hebben van een horecazaak is namelijk niet heel makkelijk en het vergt veel tijd. Dus als je een horecazaak overneemt, waar moet je dan op letten?

Vergunningen en regelgeving

Een van de eerste zaken om te overwegen bij het overnemen van een horecazaak zijn de vergunningen en regelgeving. Controleer of de zaak voldoet aan alle vereiste vergunningen, zoals een drank- en horecavergunning en een voedselveiligheidscertificaat. Zorg ervoor dat je begrijpt aan welke wettelijke voorschriften je moet voldoen, aangezien non-compliance tot boetes en juridische problemen kan leiden. Door goed te onderzoeken welke vergunningen je nodig hebt zorg je ervoor dat jouw horecazaak niet in de problemen kan komen.  

Personeel

Bij het overnemen van een bestaande horecazaak kan het zijn dat er al personeel is. Je kan zelf beslissen of je het personeel houdt of dat je op zoek gaat naar nieuw personeel. Het is altijd waardevol om het bestaande personeel te houden aangezien zij al veel weten over de zaak en bestaande klanten. Let er wel op dat je ze goed evalueert om te bepalen of ze ook goed passen bij jouw visie en bedrijfsdoelen. Het kan namelijk zo zijn dat de vorige eigenaren een hele andere manier van werken hadden met andere doelen. Houdt ook rekening met de lopende arbeidscontracten en eventuele veranderingen in het personeelsbestand. Bedenk voordat je gaat openen hoeveel personeel je daadwerkelijk nodig gaat hebben. Ga je het redden met de bestaande groep werknemers of verwacht je dat jouw horecazaak drukker gaat worden? Baseer daarop hoeveel personeel je wilt aannemen.

Inventarisatie en uitrusting

Maak een grondige inventarisatie van de uitrusting en inventaris van de horecazaak. Denk aan keukenapparatuur zoals een vacumeermachine, meubilair, servies, bestek en andere benodigdheden. Controleer de staat van deze items en beoordeel of er reparaties of vervangingen nodig zijn. Is het misschien nodig om een deel van de uitrusting te upgraden? Maak dan goed van tevoren een duidelijk budget omdat dit een aanzienlijke investering vereist.

Grondig marktonderzoek

Om goed te weten wie jouw klanten zijn, is er grondig marktonderzoek nodig. Probeer de lokale markt en je concurrentie te begrijpen. Analyseer alle trends uit de horecabranche en bekijk hoe jouw zaak daarop kan inspelen. Na het grondige marktonderzoek kan je jouw horecazaak aanpassen op de behoeften en verwachtingen van je doelgroep zodat je genoeg klanten aantrekt. Hierdoor kan je een winnend concept ontwikkelen.

Eerdere reputatie

Aangezien je een bestaande horecazaak overneemt is er sprake van eerdere reputatie. Vraag jezelf af waarom de vorige eigenaren de zaak hebben verkocht en hoe de zaak liep onder hun leiding. Onderzoek de recensies en meningen van eerdere klanten om inzicht te krijgen in de reputatie van de zaak. Was er sprake van een positieve reputatie? Dan heb je al een voorsprong bij de overname. Was er juist sprake van een negatieve reputatie? Dan wordt het een grote uitdaging om deze negatieve gevoelens bij de klanten om te zetten in positieve gevoelens. Overweeg en bespreek met die klanten hoe je jouw nieuwe zaak kan verbeteren en behouden.

Een nieuw begin

Nadat je goed hebt nagedacht over alle details van de horecazaak die je hebt overgenomen, kan je gaan nadenken over de vervolgstap. Hoe wil je jouw horecazaak gaan leiden? Bedenk of je het huidige personeel wilt behouden en wat voor indruk je wilt maken op je klanten. Volg alle huidige trends zodat je er makkelijk op in kan spelen. Er wordt vaak gezegd dat de voorbereiding het halve werk is en dat is zeker zo. Dus ga lekker aan de slag met je nieuwe zaak in de competitieve wereld van de horeca en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *