Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Een veilig en efficiënt magazijn inrichten: zo doe je dat

Nederland is maar een klein landje, maar neemt internationaal gezien een prominente plaats in de logistieke wereld in. Vooral als toegangspoort tot Europa. Dat heeft allerlei oorzaken. Zo bieden onze geografische ligging en uitstekende verbindingen met efficiënte infrastructuur via lucht, water en wegen allerlei voordelen. Net als de goede samenwerking tussen bedrijven in de hele keten en innovatieve logistieke benaderingen. Ben jij als ondernemer actief in de logistiek en verhuist je onderneming binnenkort naar een nieuw bedrijfspand, of is het tijd voor een uitbreiding van je magazijn? Hieronder vind je diverse tips om een magazijn veilig en efficiënt in te richten.

Een goede inrichting van het magazijn

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om naar het gewenste stellingtype te kijken. Hoe hoog en breed zijn de stellingen idealiter om zoveel mogelijk producten kwijt te kunnen? Met hoeveel legniveaus, en hoeveel laadvermogen per legbord is noodzakelijk? Verder spelen ook het type producten hierin een rol. Moeten er ook losse artikelen opgeslagen worden? Dan is het praktisch deze in grote rekken of bakken te plaatsen.

Daarnaast gaat het natuurlijk om de beste indeling van het magazijn. Hierbij spelen allerlei factoren een rol. Pak er een verkoopanalyse bij, en leg producten die het meest verkocht worden vooraan om deze route zo kort mogelijk te houden. Leg verder ook artikelen die vaak samen moeten worden gepakt, bij elkaar. Zijn er producten die gevoelig zijn voor temperatuurswisselingen? Plaats die niet naast een deur. Zorg tot slot ook voor voldoende klaarzetruimte, en gangpaden die breed genoeg zijn om er met voertuigen te rijden.

Kies de beste interne logistiekvoertuigen en -hulpmiddelen

Vaak zijn in een magazijn allerhande hulpmiddelen en voertuigen aanwezig voor de orderpicking. Het ideale type hangt onder meer af van het gewicht en de grootte van de producten, de manier waarop deze verpakt zijn en eventuele speciale eisen.

  • Gaat het om kleine, lichte producten die verzameld moeten worden? Dan is een magazijnwagen ideaal. Voor losse producten kun je beter een magazijnwagen met verzamelbakken kiezen.
  • Staan de producten op pallets, en staan deze op de grond in plaats van stellingen? Dan kun je een handpallettruck overwegen.
  • Gaat het om grotere producten of zijn deze op pallets gestapeld en zijn er wel stellingen? Dan is een vorkheftruck of reachtruck nodig.

Let verder ook op speciale eisen. Moeten mensen beschermd worden tegen mogelijke elektrische ontladingen? Kies dan bijvoorbeeld een elektrostatisch geleidende magazijnkar.

Voor een efficiënt proces is het belangrijk om opstoppingen te voorkomen. Zorg zoals al eerder aangegeven ervoor dat gangpaden breed genoeg zijn voor de voertuigen. En dat ze genoeg ruimte hebben om te manoeuvreren, of het nu gaat om keren of iets uit een stelling te halen.

Leestip: in een eerder verschenen artikel vind je handige tips om meer ruimte creëren in het magazijn.

Het magazijn als hart van de onderneming

Veel ondernemers onderschatten het belang van een goed ingericht en georganiseerd magazijn. Toch vormt het een belangrijk onderdeel van het succes van een onderneming. Want verlopen de bedrijfsprocessen hier niet vloeiend? Dan zal dat een negatief effect hebben op de dienstverlening aan klanten. Daarnaast kunnen soepele bedrijfsprocessen in een magazijn zorgen voor een aanzienlijke kostenbesparing. En verkleint een efficiënt en veilig magazijn de kans op onveilige situaties en ongelukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *