Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Een zakelijke laadpaal thuis of bij het bedrijf

In 2023 is er een belangrijk kantelpunt bereikt: er werden meer elektrisch aangedreven voertuigen verkocht dan exemplaren met een fossiele brandstofmotor. Bijna de helft van het totale aantal voertuigen betrof een volledig elektrische auto of een plug-in hybride. Met een dergelijke groei wordt het nog meer dringen bij publieke laadpalen. Wil je graag een eigen laadpaal tot je beschikking thuis of bij je onderneming? Of rijden steeds meer medewerkers ook elektrisch, of gaat het (een deel van) het wagenpark van je onderneming over op elektrisch? Dan kun je natuurlijk niet zonder een of meerdere laadpalen thuis of bij het bedrijf.

Ruime keus aan laadpalen

Net zoals het aanbod EV’s flink is gegroeid, geldt dat ook voor de keuze in laadpalen. Erg populair bijvoorbeeld is een Alfen laadpaal. Alfen biedt diverse modellen met een enkel of dubbel laadpunt, zowel voor thuisgebruik als voor plaatsing bij bedrijven. Een andere goede optie is een EVBox laadpaal. Ook dit merk biedt een range aan modellen voor thuis of op het werk. Goed om te weten: beide merken bieden automatische verrekening van de stroomkosten, handig voor fiscale verrekeningen.

Wil je duurzaam en financieel aantrekkelijk elektrisch rijden? Kies dan een laadpaal die de elektriciteit die opgewekt is door zonnepanelen thuis of op het bedrijfspand, direct gebruikt om de EV’s die ingeplugd zijn op te laden.

Subsidies voor zakelijke laadpalen

De overheid stimuleert elektrisch rijden om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te bereiken. Bij de aanschaf van een zakelijke laadpaal kun je daarom in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor subsidies. Kleine en middelgrote ondernemers kunnen bij investeringen in laadpalen 28 procent van het investeringsbedrag tussen 2.601 tot 63.716 euro aftrekken van de fiscale winst volgens de KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Daarnaast kun je mogelijk gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Hiermee mag je 45 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bij investeringen van meer dan 2.500 euro.

Vanaf 2025 zijn laadpalen bij bedrijven vaker verplicht

Laadpalen bij bedrijven zijn niet alleen heel handig, maar ook nog eens verplicht in sommige gevallen. Neem een nieuwbouwbedrijfspand waar op eigen terrein meer dan tien parkeerplaatsen zijn. Daar dient minimaal een laadpaal aanwezig te zijn en een op de vijf parkeerplaatsen een aansluiting op een laadpaal te hebben. Gaat het om een bedrijfspand met meer dan tien parkeerplaatsen op eigen terrein dat grondig verbouwd wordt? Ook dan dient er al minstens een laadpaal aanwezig te zijn. Vanaf 2025 zal daarnaast ook bij bestaande bedrijfspanden met meer dan twintig parkeerplaatsen op eigen grond minimaal een laadpaal geplaatst dienen te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *