Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Extra investeren in de toekomst: heb je pensioenbeleggen al overwogen?

Zelfstandig ondernemen is strategisch denken en vooruitplannen. Grappig is dat veel ondernemers dat wel voor de zaak, maar niet voor zichzelf doen. Als in: ze hebben soms helemaal niets voor hun pensioen geregeld. Wie gaat ondernemen, doet er verstandig aan om dit vanaf dag éen al te regelen. Zeker als je erover denkt om te gaan pensioen beleggen. Want hoe eerder je daarmee begint en hoe langer je dit doet, hoe minder risico’s je loopt. En het kan je een mooie aanvulling straks op je AOW en eventueel opgebouwd pensioen opleveren.

Wat is pensioenbeleggen?

Pensioenbeleggen is een vorm van pensioen opbouwen, waarbij je je geld belegt of laat beleggen, met de bedoeling meer rendement te genereren voor je pensioen. Het verschil met pensioensparen is dat je je geld kunt beleggen in diverse financiële instrumenten, zoals aandelen, obligaties en fondsen. Daar kleven een aantal mooie financiële voorwaarden aan, maar ook een paar risico’s. Met pensioensparen spaar je op een geblokkeerde rekening voor je oude dag, zonder dat je met dat geld gaat beleggen, maar wel tegen een aantal belastingvoordelen. Het is altijd verstandig om voor jezelf, en jouw specifieke financiële situatie, te kijken wat voor jou de beste manier is om iets extra’s te regelen voor je pensioen. Of dat je wellicht kiest voor een en/en-constructie.

Wat zijn de voordelen van pensioenbeleggen?

Een van de aantrekkelijkste voordelen van pensioenbeleggen zijn de belastingvoordelen. Zo zijn je inleggen fiscaal aftrekbaar van het belastbaar inkomen. Waardoor je dus een direct belastingvoordeel hebt in de vorm van een vermindering van de te betalen belasting. Reken uit je winst. Daarnaast betaal je over je inleggen geen belasting tot aan je pensioen. Pas bij het uitkeren van het bedrag, betaal je er belasting over. En dat ligt stukken lager voor mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Dus tel uit je dubbele winst.

Wat zijn de risico’s van pensioenbeleggen?

Je wilt natuurlijk gaan voor een zo hoog mogelijk rendement. Maar niet voor niets luidt de verplichte waarschuwingstekst bij uitingen over beleggen altijd: behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dus ja: pensioenbeleggen brengt een risico met zich mee. De waarde van beleggingen kan fluctueren, de markt kan zich onverwachts anders ontwikkelen. Daar moet je als ondernemer vooraf goed van op de hoogte zijn en je moet ook goed weten met welk geld je wilt gaan pensioenbeleggen. Dit doe je uiteraard niet met je financiële buffer, bijvoorbeeld. Overigens kun je de risico’s van beleggen flink spreiden door een gediversifieerde beleggingsportefeuille te nemen en je geld te (laten) beleggen voor de langere termijn. Zo minimaliseer je de impact van marktschommelingen. Laat je daarom altijd goed informeren door een financieel adviseur voordat je je pensioenbeleggingsrekening opent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *