Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Geef je kantoor interieur een sensationele make-over met nieuw deurbeslag

Wist jij dat veel makelaars, voordat ze een huis verkopen, het deurbeslag van de woning compleet laten vervangen? Dit doen ze omdat het pand hierdoor direct een nieuwere en luxere uitstraling krijgt. Deurbeslag heeft namelijk een enorme impact op zowel het interieur als exterieur van ieder woonhuis, bedrijfspand en ander onderkomen. Maar wat is deurbeslag nu precies? En waar moet je op letten bij de aanschaf ervan? In deze blog vertellen we het allemaal.

Wat is deurbeslag?

Om te weten waar je op met letten bij het aanschaffen van deurbeslag, is het allereerst handig om te weten wat er nu eigenlijk met dit woord wordt bedoeld. Deurbeslag (ook wel hang- en sluitwerk genoemd) is de verzamelnaam voor alles wat er aan én op binnen- en buitendeuren zit gemonteerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deurklinken, rozetten, cilinders, insteeksloten en scharnieren. Maar ook deurbellen en brievenbuskleppen vallen onder hang- en sluitwerk. Kortom: alle objecten die ervoor zorgen dat je jouw deur kunt bedienen en gebruiken noemen we deurbeslag.

Functies en kernmerken van deurbeslag

Het hang- en sluitwerk op jouw deur moet natuurlijk allereerst functioneel zijn en ervoor zorgen dat je jouw deuren moeiteloos kunt openen en sluiten. Daarbij moet het bestand zijn tegen alle mogelijke weersomstandigheden. Er zit daarom verschil in beslag voor buiten- en binnendeuren. Hang- en sluitwerk voor buitendeuren is vaak van roestvrijstaal zodat het niet kan roesten. Daarbij moet het hang- en voor deze deuren zo in elkaar zitten dat het amper te forceren is. Dit doe je door deurbeslag aan te schaffen dat voorzien is van een SKG-keurmerk. Dit keurmerk van Stichting Kwaliteit Gevelbouw geeft aan dat het hang- en sluitwerk voldoet aan de belangrijkste eisen op het gebied van inbraakwering. Voor binnendeuren is dit minder van belang. Ook hoeft het beslag van je binnendeuren niet persé van roestvrijstaal te zijn. Hierdoor kun je ook kijken naar beslag dat gemaakt is van andere, goedkopere materialen.

Stijlen en finishes

Naast alle praktische eigenschappen zijn ook de esthetische eigenschappen van deurbeslag erg belangrijk. En hier komt jouw persoonlijke stijl om de hoek kijken. Daarom is deurbeslag verkrijgbaar in allerlei designstijlen. Wanneer je met je interieur gaat voor een retro-look, dan zijn deurklinken in jaren ’30 stijl misschien wel wat voor jou. Woon je landelijk? Dan kun je gaan voor een klassieke deurkruk met sierlijke lijnen, maar staat een strakke klink met een finish in roest of zwart ook fantastisch. Het gaat namelijk niet alleen om de vorm van deurbeslag; ook de finish (oftewel: de kleur) van het beslag is bepalend voor de algehele uitstraling van een ruimte of buitenkant van een woning. Zwart hang- en sluitwerk doet het trouwens ook goed in een industriële setting, terwijl zilverkleurig roestvrijstalen deurbeslag goed tot zijn recht komt in tijdloze interieurs en goudkleurig messing klassieke interieurs juist weer extra chic maakt. Voor iedere stijl is er wel een design met bijpassende finish te vinden. Daarbij kun je het ook zo duur maken als je zelf wilt. Zo is er luxe, design deurbeslag van merken als het Britse Buster + Punch en het Italiaanse Mandelli1953 dat qua prijs wat hoger ligt, maar is er ook beslag van merken als Dulimex en Intersteel die zich met hun hang- en sluitwerk richten op een lager segment.

Monteren van deurbeslag

De montage van deurbeslag is afhankelijk van het type hang- en sluitwerk. Voor het ophangen van scharnieren moet je andere instructies volgen dan voor het plaatsten van een deurklink. Over het algemeen is het wel zo dat je met een goed gevulde gereedschapskist en een beetje handigheid, je heel veel deurbeslag zelf kunt monteren en installeren.

Conclusie

Voor een goedwerkende deur heb je goedwerkend deurbeslag nodig. Van scharnieren tot deurklinken, cilindersloten tot brievenbuskleppen: hang- en sluitwerk is essentieel. Niet alleen vanuit praktisch oogpunt, ook op het gebied van esthetiek is het van belang dat je bewuste keuzes maakt als het gaat om deurbeslag. Met goed deurbeslag versterk je de algehele uitstraling van je interieur en maak je van jouw woning echt iets bijzonders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *