Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Gratis je boekhouding bijhouden

Als startende ondernemer moet je veel dingen regelen. Hoewel veel mensen die als zelfstandige aan de slag gaan dit doen vanuit hun passie voor een product of dienst, is het belangrijk om te beseffen dat je als ondernemer echt een duizendpoot bent. Denk aan het zoeken naar klanten, en contacten met leveranciers en klanten onderhouden. Iets dat veel ondernemers nog wel het meest onderschatten vooraf, is de tijd die gestoken dient te worden in het opzetten en bijhouden van een boekhouding. Omdat het onnodig is gelijk veel geld te besteden aan een boekhoudprogramma, lees je hieronder meer over de gratis mogelijkheden.

Gratis boekhoudprogramma’s zijn nooit helemaal en voor altijd gratis

Het aantal mensen dat niet in loondienst werkt, is gigantisch gegroeid de afgelopen jaren. Vooral de groep zzp’ers kende een opzienbarende toename. In 2023 had al een kleine twee miljoen mensen hoofdinkomsten of bijverdiensten als zzp’er. Deze groei leverde een gat in de markt op, al die zzp’ers moesten immers een simpele boekhouding bijhouden.

In het verleden waren alleen grote, dure boekhoudpakketten zoals Exact beschikbaar. Deze zijn echter ongeschikt en onbetaalbaar voor zzp’ers. Met het groeiende aantal zzp’ers groeide ook het aantal boekhoudpakketten en boekhoudapps die zich specifiek op zzp’ers richten. Vaak worden deze aangeprezen als gratis. Bij nader onderzoek blijkt het gebruik echter wel vaak maar een bepaalde tijd gratis te zijn, en met een zeer beperkt aantal facturen of functionaliteiten.

Microsoft Office gebruiken voor de boekhouding

Iets dat ook beperkte functionaliteiten kent, maar tenminste wel echt gratis is blijft? En bovendien laagdrempelig is omdat de meeste mensen al bekend zijn met het gebruik? Dat is Microsoft Office! Voor een kleine boekhouding van bijvoorbeeld een freelancer kun je prima het gratis boekhoudprogramma in Excel gebruiken. Door een goede Excel template te downloaden kun je prima zonder betaald boekhoudprogramma een overzichtelijke boekhouding opzetten en bijwerken.

Microsoft Office kun je daarnaast ook prima voor andere boekhoudkundige zaken gebruiken, zoals een gratis factuur maken. Waar veel betaalde boekhoudprogramma’s de optie bieden om facturen op te stellen en deze direct te laten verwerken in de boekhouding en debiteurenadministratie, voldoet een goede template in Word bij een klein aantal facturen ook. Het nadeel is de betaling en verwerking geen koppelingen hebben met de boekhouding, maar je kunt wel gratis een factuur maken die voldoet aan de regels van de Belastingdienst.

Zorg dat je boekhoudprogramma past bij je onderneming

Startende zzp’ers met een dienstverlenend beroep kunnen vaak prima uit de voeten met het gratis boekhoudprogramma in Excel, en een gratis factuur maken in Word. Groeit je onderneming en krijg je meer klanten, of wordt je boekhouding ingewikkelder en wil je graag koppelingen met een boekhouder en de Belastingdienst om tijd te besparen? Dan kun je beter overstappen naar een betaald programma of app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *