Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hoe je als ZZP’er opvalt bij potentiële opdrachtgevers

Voor een ZZP’er kan het soms best lastig zijn om werk te vinden. Aangezien je geen vast inkomen hebt, is je salaris afhankelijk van het aantal opdrachten dat je binnenhaalt. Het kan een overweldigend gevoel zijn om opdrachten binnen te halen en het kan soms voelen alsof je er helemaal alleen voor staat. Niks is echter minder waar. Met de juiste strategie kun je met andermans hulp regelmatig opdrachten vinden waar je mee aan de slag kan. In dit artikel geven we een aantal tips om werk te kunnen vinden als een ZZP’er.

Online aanwezigheid

Als eerste is je online aanwezigheid zeer belangrijk. Door jezelf en je kwaliteiten online te presenteren, kun je de aandacht trekken van potentiële opdrachtgevers. Je kunt bijvoorbeeld een website maken met een portfolio waarin je informatie geeft over bepaalde projecten die je succesvol hebt afgrond, certificaten die je hebt behaald en opleidingen die je hebt gedaan. Ook kun je jouw contactgegevens vermelden zodat mensen die wellicht geïnteresseerd zijn jou gelijk kunnen contacteren. Je kunt het online portfolio zien als een presentatie van jouw professionele carrière.

Naast een website met portfolio, zou je ook een account kunnen aanmaken op een zakelijk sociale media platform zoals LinkedIn. Op dit platform kun je een netwerk opbouwen door connecties te maken met mensen die je kent of mensen waarmee of waarvoor je eerder hebt gewerkt.

Netwerken

Online aanwezigheid gaat samen met het opbouwen van een netwerk. Door online aanwezig te zijn kun je sneller een netwerk opbouwen en door online aanwezig te blijven kun je jouw netwerk in stand houden en verder blijven netwerken. Door te netwerken zorg je dat mensen met wie jij een connectie hebt gemaakt jou in gedachte houden. Wanneer jouw connecties om aanbevelingen wordt gevraagd, kunnen ze jouw naam noemen als de opdracht bij jouw kwaliteiten past. Daarnaast kunnen ze jou ook op de hoogte brengen als ze een vacature voorbij zien komen waarvan ze denken dat je daar interesse in zou hebben en geschikt voor zou zijn.

Omgekeerd werkt het hetzelfde voor jou. Als jij voor iemand werkt die iemand zoekt in een bepaalde functie en jij kent toevallig iemand die geschikt zou zijn, kun jij jouw connecties ook aanraden. Zie je een vacature voorbij komen die niets voor jou is maar wel voor een van je connecties? Stuur hem dan gelijk naar hem of haar door. Door voor elkaar een oogje in het zeil te houden, geven jullie elkaar meer kansen om uitdagende opdrachten en banen te vinden.  

Verder kun je ook netwerken door deel te nemen aan branche-evenementen, conferenties, en lokale zakelijke bijeenkomsten. Wie weet vind je hier meer potentiële klanten?

Mond-tot-mondreclame

Je kunt ook vragen aan bestaande of oude klanten of ze een goed woordje voor jou willen doen. Deze verbale vorm van promotie werkt vaak goed en is ook betrouwbaar omdat het van mensen komt die al eerder met je hebben samengewerkt en weten wat voor werk je levert. Heb jij bijvoorbeeld een voormalige sales partner in je netwerk die een goed woordje voor je kan doen? Maak hier dan vooral gebruik van! Het zou je zomaar je volgende sales opdracht op kunnen leveren.

Financiële stabiliteit

Aangezien je als ZZP’er geen vast inkomen hebt en je qua salaris afhankelijk bent van het aantal opdrachten dat je binnenhaalt, is het verstandig om een duidelijk plan te hebben als het gaat om money management. Denk na over hoeveel geld je wilt reserveren voor noodgevallen, hoeveel geld je nodig hebt om de maandelijkse vaste lasten te betalen en hoeveel geld je kan en mag uitgeven van jezelf. Door zorgvuldig na te denken over je financiële situatie kom je minder snel in de problemen en bespaar je jezelf een hoop onnodige stress.

Flexibiliteit is belangrijk

Wees bij het zoeken en aannemen van opdrachten niet te streng en veeleisend. Als je een opdracht tegen komt die niet compleet binnen je plaatje past, sla hem dan niet gelijk over. Wie weet geeft deze opdracht je de mogelijkheid om je kwaliteiten pakket uit te breiden waardoor je in de toekomst nog aantrekkelijker wordt voor potentiële opdrachtgevers.

Wees leergierig

Alhoewel je waarschijnlijk al een aantal kwaliteiten hebt die je heel goed beheerst en er een aantal onderwerpen zijn waar je al veel kennis over hebt, kan het toch geen kwaad om een paar nieuwe dingen bij te leren. Hoe meer je leert, hoe meer je uiteindelijk te bieden hebt aan je toekomstige klanten. Dit maakt het eindproduct beter voor de klant en het maakt de zoektocht naar nieuwe opdrachten makkelijker voor jou. 

Doorzettingsvermogen is het halve werk

Het kan soms zijn dat je een tijdje geen nieuwe opdrachten vindt maar dit is juist het moment om niet op te geven. We kennen allemaal de uitdrukking ‘de aanhouder wint’ en het is ook gewoon waar. Zolang je niet opgeeft en door blijft zoeken, komt er vanzelf een moment dat je de ideale opdracht tegenkomt en dat een potentiële opdrachtgever precies in jou ziet wat zij zoeken.

Kortom, het vinden van werk als ZZP’er is niet altijd makkelijk en gaat gepaard met onzekerheden maar met de juiste aanpak zul jij regelmatig opdrachten vinden die precies bij jou passen. Zet jezelf professioneel neer online en laat zien wat je kan, maak gebruik van je netwerk en help hen op dezelfde manier dat zij jou helpen. Vraag aan oude en bestaande klanten of ze een goed woordje voor je willen doen. Bereid je financieel voor op alle mogelijkheden en zet een stabiel en georganiseerd money management plan klaar. Wees flexibel en wees niet bang om nieuwe dingen te leren die je in de toekomst meer voordeel zullen bieden. Een doorzetter zal altijd succes ervaren, ongeacht hoe lang het duurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *