Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hoe je jezelf als ondernemer kunt voorbereiden op de toekomst

Hoe succesvol je ook bent als ondernemer met je eigen onderneming, het is toch verstandig om te blijven sparen. Sparen als ondernemer zorgt ervoor dat je een financiële buffer hebt in geval van onverwachte uitgaven. Daarnaast kun je als ondernemer investeren in en gebruik maken van groeikansen met het geld dat je spaart. Verder kan het sparen ook voordelig zijn voor je pensioen waar je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor bent. Maar hoe kun je nou efficiënt sparen terwijl je je eigen bedrijf runt?

Financieel overzicht opstellen

Voordat je begint met sparen, kun je een financieel overzicht opstellen waarin je aangeeft wat je maandelijkse uitgaven en inkomsten zijn. Op basis van dit overzicht kun je dan beslissen hoeveel geld je echt nodig hebt om uit te geven en hoeveel je zou kunnen missen voor in een spaarpot. Je kunt zelfs budgetten per doeleinde opstellen voor jezelf zodat je weet hoeveel geld je beschikbaar hebt.

Jezelf salaris betalen

Het is heel verleidelijk om het geld dat binnenkomt gelijk in het bedrijf te investeren, maar vergeet niet om net als de andere werknemers jezelf ook elke maand salaris te betalen. Dit geldt kun je dan gebruiken voor je eigen persoonlijke behoeften en je zou een deel hiervan aan je spaarpot kunnen toewijden. Of dit nou een zakelijke spaarpot of een persoonlijke spaarpot is, maakt niet uit.

Maak efficiënt gebruik van je spaarrekening

Je kunt een al bestaande spaarrekening gebruiken om te sparen of je opent een aparte spaarrekening speciaal voor zakelijk gebruik. Beslis bij welke bank je het liefst een spaarrekening zou willen openen. Er zijn genoeg banken om uit te kiezen dus kijk wat de rente is van de verschillende banken en in hoeverre deze van elkaar verschillen. Vergelijk bijvoorbeeld de huidige spaarrente van NIBC met de huidige spaarrente van de Rabobank.

Zodra je de keuze hebt gemaakt en een spaarrekening hebt geopend, zou je automatische overboekingen kunnen instellen van je zakelijke betaalrekening naar de desbetreffende spaarrekening. Zo weet je zeker dat er maandelijks een bepaald bedrag naar de spaarrekening gaat.

Hou werk en privé gescheiden

Om verwarring te voorkomen, kun je het beste je zakelijke financiën en persoonlijke financiën gescheiden houden. Op deze manier is het makkelijker om bij te houden hoeveel geld je nou daadwerkelijk verdient, uitgeeft en hoeveel je kunt missen.

Prioriteiten stellen

Wees kritisch en kijk welke uitgaven echt nodig zijn en welke overbodig zijn. Als je merkt dat je regelmatig geld uitgeeft aan iets wat onnodig is of wat je elders goedkoper kunt aanschaffen, pas dan je spendeergedrag aan en geef alleen geld uit aan de belangrijke dingen. Stel ook prioriteiten voor jezelf zodat je als eerst koopt wat echt nodig is. Als je daarna geld van je budget over hebt, kun je altijd nog dingen kopen die iets minder essentieel zijn.

Kortom, sparen kan voor ondernemers zeer voordelig zijn, zeker voor de toekomst. Creëer een financieel overzicht voor jezelf en stel een budget op. Geef jezelf salaris net zoals je elke andere werknemer salaris betaalt en maak efficiënt gebruik van een spaarrekening. Hou je zakelijke- en persoonlijke financiën gescheiden om het overzicht te bewaren. Als laatste, maar niet minder belangrijk, stel prioriteiten voor jezelf en maak weloverwogen beslissingen qua uitgaves.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *