Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Innovatieve toepassingen van chemische ankers voor ondernemers in de bouw

Een van de meest gebruikte bouwtechnieken die ook steeds vaker door zelf klussers wordt geïmplementeerd is chemisch verankeren. Maar tegelijkertijd zijn veel mensen onbekend met chemisch verankeren. Wat is een chemische anker eigenlijk? In dit artikel bespreken we uitgebreid wat een chemische anker is en waarvoor ze gebruikt worden. Op deze manier kan jij bepalen of dit de juiste techniek is voor je volgende bouwproject.  

Wat zijn chemische ankers?

Nee, chemische ankers hebben niets met schepen te maken. Het is simpelweg een chemisch bevestigingsmiddel dat gebruikt wordt in plaats van mechanische bevestigingsmiddelen. Of het wordt gebruikt in combinatie met mechanische bevestigingsmiddelen wanneer een zeer sterke verankering van essentieel belang is. Het is namelijk een verankering techniek die extreem hoge krachten kan weerstaan. Daarom wordt het vaak in de bouw gebruikt voor grote en hoge gebouwen.

Hoe werkt het?

Een chemisch anker bestaat altijd uit 2 componenten pasta die op het moment van verankeren vermengd wordt waarna de chemische reactie ontstaat die voor de verharding zorgt. Vaak wordt er dus een boorgat gecreëerd en wordt daarna de chemische anker-pasta erin gespoten. Meteen hierna wordt een draadstang of wapeningsstaaf via een draaiende beweging in het boorgat geschoven. De pasta hecht zich vooral aan oneffenheden, daarom is het belangrijk dat het oppervlak van verankering ruw is en weinig stof heeft. Een vraag die bouwprofessionals die voor het eerst met chemische ankers gaan werken vaak hebben is hoelang de droogtijd is. Dit hangt van verschillende factoren af. Denk aan het type van pasta, maar ook de temperatuur. Over het algemeen is het verstandig om het anker zo snel mogelijk na het aanbrengen van de pasta te plaatsen. 

Waarvoor gebruiken

Het gebruiken van chemisch verankeren kan voor ontzettend veel klussen zorgen. We zien het veel in de professionele bouw maar chemisch verankeren wordt ook veel door doe-het-zelf klussers in huis gebruikt. Bijvoorbeeld voor de montage van trapleuningen, zonweringen, rolluiken en schotelantennes. Maar ook wastafels, omheiningen en tv-schermen. Het is dus vooral voor de wat zwaardere bevestigingen. Chemisch verankeren hoeft niet gedaan te worden bij het ophangen van een fotolijstje. Klik hier voor meer informatie over chemische ankers. Op deze manier ben je goed voorbereid voor je volgende project. Er zijn verscheidene video tutorials online die nauwkeurig uitleggen hoe chemische verankering werkt en hoe je het moet uitvoeren. Bedankt voor het lezen van dit artikel!   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *