Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Kleinere kans op een burn-out als ondernemer (maar hij is er wel)

Ondernemers werken vaak meer uur dan medewerkers in loondienst. Daarbij hebben ze een bovenmatig dienstverlenende instelling, willen (of kunnen) ze geen inkomsten missen en vinden de meesten het moeilijk om werk uit te besteden. Je zou verwachten dat zulke workaholics, gecombineerd met een minder goede werk-privébalans, meer kans maken op een burn-out. Verrassend genoeg lijkt dit juist niet het geval te zijn. De kans is juist kleiner, maar zeker niet nul. Hieronder lees je meer over de symptomen van een (naderende) burn-out, en hoe hulp kan bijdragen aan herstel van een burn-out.

Positieve psychologische effecten van ondernemen

Ondernemers zijn vaker dan mensen in loondienst uit buiten reguliere werktijden met werk bezig. Dat geeft minder mogelijkheden om geestelijk bij te tanken tussendoor. Toch is uit recent onderzoek gebleken dat ondernemers minder risico lopen op een burn-out. Dit is onder meer te danken aan de grote zelfstandigheid die ze hebben, en het onverwachte inzicht dat de werkzaamheden van ondernemers minder werkstressoren (zoals tijdsdruk of werkdruk) opleveren dan werk in loondienst. Dit lijkt overigens vooral voor zzp’ers te gelden.

Risico op burn-out blijft aanwezig, dit zijn de symptomen

Goed nieuws dus dat ondernemers minder kans lopen op een burn-out. Maar het is ook belangrijk te onthouden dat de kans niet nul is, en dus wel degelijk aanwezig is. Merk je op dat je een kort lontje hebt, vermoeid bent en je slecht kunt concentreren? Of dat je hartkloppingen of hoofdpijn hebt of duizelig bent? Dan is goed je te beseffen dat dat de eerste symptomen van een burn-out zijn. Voel je je zo moe dat je niet meer uit bed kunt komen? Kun je totaal geen prikkels meer verdragen en wil je dat iedereen je alleen nog maar met rust laat zodat je kunt slapen? Dan is de kans groot dat je al een burn-out hebt. In alle gevallen is het zaak direct hulp bij je burn-out te zoeken.

Hulp bij herstel van een burn-out

Het wordt sterk aangeraden professionele hulp te zoeken bij het herstel van een burn-out. Een gespecialiseerde coach kan bijvoorbeeld de BERG-methode hanteren. Deze bestaat uit drie fasen: acceptatie, herstel en doen. De behandeling om het herstel in gang te zetten bestaat meestal uit gezonde beweging en therapie. Eventueel kan ook nog gebruik gemaakt worden medicatie om meer rust te creëren.

Op weg naar een goede toekomst, zowel privé als zakelijk

Als ondernemer krijg je vroeger of later te maken met spanningen en stressvolle momenten. Voorkom echter dat je wordt meegesleurd in de stroomversnelling, en probeer een goede privé-werkbalans en regelmatig rust te zoeken. Dat heeft een goede invloed op je privéleven en de toekomst van je onderneming!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *