Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Kun je een uitvaart duurzaam maken? Dit is hoe

De term duurzaamheid is niet meer uit het collectieve bewustzijn weg te denken. Het is dan ook niet heel erg verrassend dat deze trend ook de uitvaartbranche heeft bereikt. Een uitvaart verduurzamen is niet alleen een manier om respect te tonen voor de overledene, maar ook voor de planeet. Hier lees je hoe je een uitvaart kunt transformeren tot een milieuvriendelijk afscheid.

Keuze van de kist

Misschien wel van de belangrijkste aspecten van een duurzame uitvaart is de keuze van de kist. Daar waar traditionele kisten vaak worden gemaakt van materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn, kun je bij een duurzame uitvaart kiezen voor een kist gemaakt van gerecycled materiaal of snelgroeiend hout, zoals bamboe of wilg. 

Ze zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar ze geven ook een natuurlijke en serene uitstraling.

Natuurlijke grafmarkeringen

Een traditionele grafsteen gaat vaak gepaard met een aanzienlijke ecologische voetafdruk, gezien de winning en het transport van het materiaal. Een andere optie is een natuurlijke grafmarkering, zoals een boom of een gegraveerde steen. Zo draagt men een steentje bij aan de biodiversiteit en wordt de herinnering aan de overledene levend gehouden op een manier die in harmonie is met de natuur.

Lokale en seizoensgebonden bloemen

Duurzaam is om lokale en seizoensgebonden bloemen voor de uitvaart te regelen. Importbloemen hebben vaak een grote ecologische voetafdruk door transport en het gebruik van pesticiden. Lokale bloemen kunnen deze impact helpen te verminderen en steunen bovendien de lokale economie.

Duurzame rouwkaarten

Traditionele rouwkaarten. Ze kunnen een grote hoeveelheid papierafval veroorzaken. Het komt steeds vaker voor om digitale rouwkaarten te sturen, of kaarten gemaakt van gerecycled of zaadpapier. Deze kunnen uitgroeien tot bloemen of planten. 

Groene vervoersopties

Bij het regelen van vervoer voor de uitvaart kan er gekeken worden naar groene opties zoals elektrische of hybride rouwauto’s. Ook kunnen gasten aangemoedigd worden om te carpoolen of gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Crematie of natuurbegraven

Een traditionele begrafenis kan belastend zijn voor het milieu, vanwege het landgebruik en de materialen die in de grond terechtkomen. Crematie is een beter alternatief, maar nog duurzamer is natuurbegraven, waarbij de overledene wordt teruggegeven aan de natuur in een ongerept landschap. Dit gebeurt door een biologisch afbreekbare urn of kist te gebruiken die opgaat in de omgeving.

Een duurzame uitvaart plannen kan een diepgaand maar zinvol proces zijn. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken, dan kun je contact opnemen met uitvaartondernemer Amsterdam PC, die gespecialiseerd is in duurzame uitvaarten. Zo wordt een laatste eerbetoon ook een liefdevolle nalatenschap voor de planeet.