Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Loonheffingskorting bij Twee Banen: Wat Je Moet Weten (2023 update)

Het hebben van twee banen brengt verschillende financiële overwegingen met zich mee, waarvan één van de belangrijkste de loonheffingskorting is. Of je nu een student bent die probeert rond te komen, of een voltijdswerker die wat extra inkomen probeert te verdienen, het is belangrijk om te begrijpen hoe loonheffingskorting werkt in het geval van 2 banen. In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp, leggen we uit hoe je dit kunt aangeven bij de Belastingdienst en hoe dit door te geven aan meerdere werkgevers.

Wat is Loonheffingskorting?

Jouw werkgever moet werkgevers belasting betaald hebben aan het einde van de maand maar je kan hier mindering voor krijgen. Deze loonheffingskorting is een korting op de belasting die je werkgever voor jou betaalt aan de Belastingdienst. Deze korting betekent in feite dat je minder belasting betaalt over je salaris, wat resulteert in een hoger netto loon. Het is belangrijk om te onthouden dat je maar bij één werkgever tegelijkertijd de loonheffingskorting kunt toepassen.

Loonheffingskorting 2 banen

Als je 2 banen hebt, mag je de algemene heffingskorting alleen bij één werkgever toepassen – meestal is dit de werkgever waar je het meeste verdient. Als je de loonheffingskorting bij beide werkgevers toepast, moet je waarschijnlijk aan het einde van het belastingjaar bijbetalen. Dit komt omdat de tweede werkgever mogelijk niet genoeg belasting heeft ingehouden want als de werkgevers belasting betaald voor je moet dit wel goed berekent zijn natuurlijk.

Hoe Geef je Dit Aan Bij de Belastingdienst?

Het mooie is dat je dit niet direct aan de Belastingdienst hoeft door te geven. In plaats daarvan geef je dit aan je werkgever(s) door via het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’. Je werkgever gebruikt deze informatie dan om de juiste hoeveelheid belasting in te houden.

Hoe Geef je Dit Door Aan Je Werkgevers?

Wanneer je bij een nieuwe werkgever begint, krijg je een formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’ dat je moet invullen. Hierop geef je aan of je wilt dat deze werkgever de loonheffingskorting toepast. Als je al twee verschillende banen hebt en je wilt veranderen bij welke werkgever de loonheffingskorting wordt toegepast, kun je een nieuw formulier aanvragen en invullen.

Controleer aan het einde van maand wel of de loonheffingskorting toegepast is want anders krijg je een lager netto loon met verschillende werkgevers.

Is Het Voordelig Voor Studenten Om Twee Banen Te Hebben of Meerdere werkgevers?

Het hebben van 2 verschillende banen kan zeker voordelig zijn voor studenten, afhankelijk van hun persoonlijke situatie. Werken naast je studie kan je helpen om je studiekosten te dekken en kan waardevolle werkervaring opleveren. Echter, er zijn ook belastingtechnische kwesties waar rekening mee moet worden gehouden, waaronder de loonheffingskorting.

Bij het bepalen of het hebben van twee of meerdere banen voordelig is, is het belangrijk om na te denken over de extra inkomsten versus eventuele extra belastingen die je zou moeten betalen als je de loonheffingskorting onjuist toepast. Als je van plan bent om meerdere verschillende banen te hebben, is het een goed idee om dit met een belastingadviseur of met de BelastingTelefoon te bespreken.

Verrekening met de Voorlopige Aanslag

Als je twee verschillende banen hebt en je loonheffingskorting onjuist hebt toegepast, kun je een voorlopige aanslag aanvragen bij de Belastingdienst om dit te corrigeren. Een voorlopige aanslag is een schatting van de belasting die je moet betalen of terugkrijgt in een belastingjaar bij de jaarlijkse belastingaangifte (ook wel aangifte inkomstenbelasting genoemd). Je kunt deze aanslag gebruiken om vooraf te betalen op de belasting die je verschuldigd bent.

Op deze manier kun je voorkomen dat je aan het eind van het jaar een grote som geld moet bijbetalen. Je vraagt een voorlopige aanslag aan via de website van de Belastingdienst, waar je ook wijzigingen kunt doorgeven als je situatie verandert gedurende het jaar. Het is een nuttig hulpmiddel om je financiën gedurende het jaar beter te beheren, vooral als je meerdere inkomstenbronnen hebt.

Conclusie

Het navigeren door de wereld van loonheffingskortingen bij meerdere werkgevers kan in het begin intimiderend zijn, maar met een goed begrip van de basisprincipes en de hulp van de Belastingdienst of een belastingadviseur, kan het een stuk eenvoudiger zijn dan het lijkt. Of je nu een student bent of een voltijdswerker, het is altijd het beste om op de hoogte te blijven van je financiële situatie om ervoor te zorgen dat je de juiste beslissingen neemt.

Veelgestelde Vragen over Loonheffingskorting met Twee Banen

Hier zijn de drie meest gestelde vragen over loonheffingskorting wanneer je verschillende banen hebt, en de bijbehorende antwoorden.

Kan ik bij beide werkgevers de loonheffingskorting toepassen?

Nee, je mag de loonheffingskorting maar bij één werkgever toepassen. Als je deze korting bij beide werkgevers laat toepassen, loop je het risico dat je aan het eind van het jaar belasting moet bijbetalen. Dit komt omdat je dan over een deel van je inkomen geen belasting betaalt.

Bij welke werkgever moet ik de loonheffingskorting laten toepassen?

Over het algemeen is het verstandig om de loonheffingskorting te laten toepassen bij de werkgever waar je het meeste verdient. Hierdoor wordt de grootste hoeveelheid belasting die over je loon wordt geheven, verminderd.

Wat gebeurt er als ik vergeet om mijn loonheffingskorting bij mijn tweede baan uit te zetten?

Als je vergeet om de loonheffingskorting bij je tweede baan uit te zetten, zal deze werkgever te weinig belasting inhouden. Aan het eind van het jaar moet je dan het verschil bijbetalen. Het is dus belangrijk om hier bij het aangaan van verschillende banen alert op te zijn en dit direct goed te regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *