Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

medewerker van de maand

Medewerker van de maand, waarom zou je dat doen?

Het benoemen van de ‘medewerker van de maand’ is een populaire manier voor werkgevers om erkenning en waardering te tonen voor de prestaties van hun werknemers. Hoewel het lijkt alsof het benoemen van een medewerker van de maand een kleine moeite is, kan het een positieve invloed hebben op de betrokkenheid en de bedrijfscultuur. In deze blog zullen we bespreken waarom het benoemen van een medewerker van de maand belangrijk is en hoe het kan bijdragen aan een succesvolle organisatie.

Het gevoel van waardering

Een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven de medewerker van de maand benoemen, is om waardering te tonen voor de prestaties. Het is belangrijk voor werknemers om te weten dat hun inspanningen worden erkend en gewaardeerd. Door het benoemen van een werknemer v/d maand, krijgt een werknemer een tastbare vorm van erkenning die zijn of haar zelfvertrouwen kan vergroten en een gevoel van voldoening kan geven.

Bovendien kan het gevoel van waardering bijdragen aan een positieve werkomgeving. Werknemers die zich gewaardeerd voelen, zijn vaak meer betrokken bij hun werk en de organisatie. Dit kan op zijn beurt leiden tot een hogere productiviteit, betere samenwerking en een lager personeelsverloop.

Motivatie en inspiratie

Naast het gevoel van waardering kan het benoemen van een werknemer van de maand ook een bron van motivatie en inspiratie zijn voor andere werknemers. Wanneer ze zien dat hun collega’s worden erkend voor hun prestaties, kan dit hen inspireren om ook harder te werken en hun eigen prestaties te verbeteren.

Bovendien kan het benoemen een gezonde competitie onder werknemers stimuleren. Het kan leiden tot een positieve werkcultuur waarin ze elkaar aanmoedigen om hun best te doen en elkaar steunen om hun doelen te bereiken.

Inzet en betrokkenheid

Een ander voordeel is dat het kan bijdragen aan de inzet en betrokkenheid van werknemers bij de organisatie. Wanneer ze zien dat hun werk wordt gewaardeerd, zijn ze vaak meer gemotiveerd om bij te dragen aan de doelen van de organisatie.

Bovendien kan het benoemen bijdragen aan een gevoel van gemeenschap binnen de organisatie. Wanneer werknemers worden aangemoedigd om elkaar te ondersteunen en te waarderen, kan dit bijdragen aan een positieve werksfeer waarin mensen zich veilig voelen om ideeën te delen en samen te werken.

Dit wordt vaak in het leven geroepen om in eerste instantie één persoon te waarden maar het kan soms ook een aantal problemen opleveren, hierover later meer. Echter het grootste deel van het hele team gaat beter preseteren met deze aanpak voor je personeel en collega’s.

Hoe de werknemer te kiezen

Het kiezen van de medewerker van de maand kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de doelen van de organisatie en de bedrijfscultuur. Sommige bedrijven laten hun mensen nomineren door middel van een stemming of een feedbackformulier, terwijl andere bedrijven een comité instellen dat verantwoordelijk is voor de selectie.

Er zijn ook verschillende criteria die kunnen worden gebruikt om de medewerker te kiezen. Sommige bedrijven richten zich op kwantitatieve prestaties, zoals verkoopcijfers of productiviteit, terwijl andere bedrijven zich richten op kwalitatieve prestaties, zoals creativiteit, klantenservice of teamwerk.

Het is belangrijk om de criteria voor de werknemer van de maand duidelijk te communiceren naar alle werknemers, zodat ze weten waar ze aan moeten werken en wat er van hen wordt verwacht. Het is ook belangrijk om transparant te zijn over het proces en ervoor te zorgen dat de selectieprocedure eerlijk en objectief is.

Het belonen van de medewerker van de maand

Het benoemen is niet alleen een manier om waardering en erkenning te tonen, maar het is ook een kans om de werknemer te waarderen. Het belonen van een collega kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de middelen van de organisatie en de wensen van de werknemer.

Sommige bedrijven kiezen ervoor om een ​​trofee of certificaat uit te reiken, terwijl andere bedrijven een financiële beloning geven, zoals een bonus of cadeaubon. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de beloning zinvol is voor de werknemer en dat het hun prestaties en bijdrage aan de organisatie erkent.

Positief effect

Het waarderen op de manier van de medewerker kan vele positieve effecten hebben op zowel de werknemers als het bedrijf. Hier zijn een paar mogelijke positieve effecten om te overwegen:

 1. Waardering en erkenning: Het nomineren van een team lid kan een gevoel van waardering en erkenning creëren bij de werknemers. Het kan hen motiveren om hun best te blijven doen en hun prestaties te verbeteren.
 2. Betere prestaties: Een medewerker van de maand-programma kan leiden tot betere prestaties van de werknemers. Wanneer ze weten dat hun prestaties in aanmerking komen voor een beloning, kunnen ze gemotiveerd worden om harder te werken, zich meer te richten op kwaliteit en productiviteit en een positieve bijdrage te leveren aan het bedrijf.
 3. Verhoogde betrokkenheid: Het uitspreken van waardering kan ook de betrokkenheid van de werknemers bij het bedrijf vergroten. Wanneer ze zich gewaardeerd en erkend voelen, kan dit bijdragen aan een positieve werkcultuur en een betere sfeer op de werkvloer.
 4. Positieve uitstraling: Een medewerker van de maand programma kan ook een positieve uitstraling hebben op het bedrijf als geheel. Het kan bijvoorbeeld potentiële werknemers aantrekken die op zoek zijn naar een werkgever die zijn ze waardeert en erkent.
 5. Verbeterde communicatie: Het nomineren kan ook leiden tot betere communicatie tussen de mensen op de werkvloer en het management. Het biedt een platform voor harde werkers om hun prestaties te delen en om openlijk feedback te geven en te ontvangen. Het kan ook de communicatie onderling verbeteren en bijdragen aan een betere samenwerking.

Negatieve effecten

Hoewel het geven van extra salaris of een leuk product van de medewerker in veel gevallen positief kan zijn, kan het ook enkele negatieve effecten hebben. Hier zijn een paar voorbeelden van een negatief effect om rekening mee te houden:

 1. Competitieve sfeer: Het instellen van een medewerker van de maand-programma kan leiden tot een competitieve sfeer onder de werknemers. In plaats van samenwerken, kunnen ze tegen elkaar strijden om de prijs te winnen. Dit kan leiden tot spanningen en ongezonde rivaliteit.
 2. Teleurstelling en demotivatie: Als een werknemer regelmatig wordt genomineerd voor de medewerker, maar nooit wint, kan dit leiden tot teleurstelling en demotivatie. Dit kan vooral het geval zijn als de selectiecriteria niet duidelijk zijn gecommuniceerd of als de selectieprocedure niet transparant en eerlijk is.
 3. Beperkte focus op kwaliteit: Een medewerker van de maand programma kan ertoe leiden dat ze zich te veel richten op het behalen van kwantitatieve doelen, zoals verkoopcijfers, en minder aandacht besteden aan kwalitatieve doelen, zoals klanttevredenheid. Dit kan leiden tot een gebrek aan focus op belangrijke aspecten van het werk en kan de algehele kwaliteit van het werk verminderen.
 4. Eenmalige beloning: Het geven van een beloning kan een eenmalige gebeurtenis zijn, en als zodanig kan het niet genoeg zijn om een werknemer gemotiveerd en betrokken te houden op de lange termijn. Het is belangrijk om te onthouden dat er meerdere manieren zijn om ze te motiveren en te belonen, en dat een medewerker van de maand-programma slechts één van die manieren is.

Voorbeelden

Veel bedrijven implementeren dit programma als onderdeel van hun belonings- en erkenningssysteem. Hier zijn enkele voorbeelden van bedrijven die dit doen:

 1. Starbucks: Starbucks heeft het “Partner of the Quarter” programma, waarbij medewerkers worden genomineerd en geselecteerd op basis van hun bijdrage aan de bedrijfscultuur, klantenservice, en productkwaliteit. De winnaars ontvangen een certificaat, een speciale pin, en een extraatje op hun loonstrookje.
 2. Hilton: Hilton heeft een “Spirit of the Month” programma, waarbij mensen worden genomineerd en geselecteerd op basis van hun uitstekende klantenservice en positieve houding. De winnaars ontvangen een certificaat, een cadeaubon, en worden erkend op een speciale ceremonie.
 3. Microsoft: Microsoft heeft een “Circle of Excellence” programma, waarbij medewerkers worden genomineerd en geselecteerd op basis van hun bijdrage aan het bedrijf, innovatie, klanttevredenheid, en teamwork. De winnaars ontvangen een trofee, een bonus, en worden erkend op een speciale ceremonie.
 4. Zappos: Zappos heeft een “Zollar Award” programma, waarbij hun mensen worden genomineerd en geselecteerd op basis van hun bijdrage aan het bedrijfscultuur, klantenservice, en productiviteit. De winnaars ontvangen een trofee en een geldprijs.
 5. Google: Google heeft een “Peer Bonus” programma, waarbij medewerkers elkaar kunnen nomineren voor bijzondere prestaties. De winnaars ontvangen een geldprijs en worden erkend op een speciale ceremonie.

Deze bedrijven laten zien dat het medewerker van de maand-programma kan worden aangepast aan de behoeften en waarden van het bedrijf en kan bijdragen aan een positieve werkcultuur en een betere prestatie van de werknemers.

Criteria

Er zijn verschillende criteria die kunnen worden meegewogen bij het kiezen van de medewerker van de maand, afhankelijk van de doelstellingen van het programma en de waarden van het bedrijf. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Uitstekende prestaties: Dit kan worden gemeten aan de hand van de kwaliteit van het werk, de kwantiteit van het werk, de productiviteit, en de snelheid van de werkuitvoering.
 2. Creativiteit en innovatie: Medewerkers die nieuwe ideeën en oplossingen aandragen die bijdragen aan de groei en verbetering van het bedrijf kunnen worden genomineerd.
 3. Klantenservice: Collega’s die uitblinken in het omgaan met klanten, het oplossen van problemen, en het bieden van uitstekende service kunnen worden genomineerd.
 4. Leiderschap: Teamleden die leiderschap tonen door anderen te inspireren, te motiveren en te ondersteunen, kunnen worden genomineerd.
 5. Teamwork: Teamleden die effectief samenwerken en bijdragen aan een positieve teamdynamiek kunnen worden genomineerd.
 6. Betrouwbaarheid: Teamleden die consistent en betrouwbaar zijn in hun werkprestaties, punctualiteit, en aanwezigheid op het werk, kunnen worden genomineerd.
 7. Positieve houding en gedrag: Teamleden die een positieve houding hebben, samenwerken met anderen, en bijdragen aan een positieve werkomgeving kunnen worden genomineerd.
 8. Opleiding en ontwikkeling: Teamleden die zich inzetten voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen of trainingen, kunnen worden genomineerd.

Door het definiëren van specifieke criteria voor programma, kan het bedrijf zorgen voor een eerlijke en consistente selectieprocedure en ervoor zorgen dat de winnaars worden erkend voor hun bijdrage aan de organisatie.

Vragen en antwoorden

Moet het medewerker van de maand-programma altijd gebaseerd zijn op prestaties?

Nee, het werknemer van de maand-programma kan worden gebaseerd op verschillende criteria, afhankelijk van de doelstellingen van het bedrijf en de waarden van het bedrijfscultuur. Sommige bedrijven kiezen ervoor om het programma te richten op bijvoorbeeld klantenservice, teamwork, creativiteit of leiderschap.

Hoe vaak moet het medewerker van de maand-programma worden uitgevoerd?

Het medewerker van de maand-programma kan worden uitgevoerd op een frequentie die past bij de bedrijfscultuur en de doelstellingen van het programma. Sommige bedrijven kiezen ervoor om het elke maand uit te voeren, terwijl andere bedrijven ervoor kiezen om het elk kwartaal of halfjaarlijks te doen. Het belangrijkste is om het programma consistent uit te voeren en ervoor te zorgen dat de selectieprocedure eerlijk en transparant is

Moeten prijzen en beloningen worden gegeven aan de medewerker van de maand?

Hoewel het geven van prijzen en beloningen aan de medewerker van de maand niet altijd nodig is, kan het wel helpen om de motivatie en betrokkenheid van de werknemers te vergroten. De prijzen kunnen variëren van een certificaat en een extraatje op het salarisstrookje tot een geldprijs, cadeaubonnen of een speciale onderscheiding. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de prijzen passen bij de waarden en doelstellingen van het bedrijf en dat ze niet te duur zijn voor het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *