Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Online ontwikkelingen bieden auteursrechten voortdurend nieuwe uitdagingen

De ‘ouderwetse’ printmedia kenden relatief eenvoudige auteursrechten. Bijvoorbeeld (delen van) boeken en kranten mochten niet openbaar gemaakt of verveelvoudigd worden zonder toestemming van de maker (of andere rechthebbende). Het was bovendien niet eens eenvoudig om zaken op grote schaal te kopiëren, zonder dat dit opgemerkt werd. De komst van internet bracht hier een decennia of drie geleden grote veranderingen in. Voortdurend moet gekeken worden hoe het auteursrecht toegepast dient te worden, en of er sprake is van uitzonderingen. Welke uitdagingen er al zijn geweest, en welke meer recent spelen? Hieronder lees je er meer over.  

Torrents in conflict met auteursrecht

Een van de meest opzienbarende online ontwikkelingen is die van torrentwebsites zoals Pirate Bay en KickAssTorrent. Deze websites maakten het mogelijk ongelimiteerd en onbetaald content zoals films en muziek te delen en te downloaden. In Nederland strijden Stichting BREIN en Nederlandse internetproviders om de toegang tot dergelijke website te verbieden. 

De website van een onderneming of bedrijf

Als serieuze onderneming of bedrijf kun je tegenwoordig niet meer zonder gelikte website. Grote kans dat je hiervoor een reclame- of webdesignbureau, fotograaf en contentcreator voor moet inhuren. Aan dit lijstje kun je beter ook gelijk een auteursrechten advocaat toevoegen. Waarom? In principe zijn onder meer de broncode van een software, websitedesign, afbeeldingen en tekst beschermd door het auteursrecht. Wil je hier zelf de rechten over vergaren? Regel dan een wettelijk geldige overdracht van auteursrecht.

Tip: Om bedrijven een persoonlijker gezicht te geven staan er vaak allerlei foto’s van medewerkers op. Vraag bij een media advocaat na wat zomaar toegestaan is, en waarvoor medewerkers expliciet toestemming dienen te geven.

Auteursrecht op social media

Hoewel zeker niet iedereen op de content van alle publishers zit te wachten, zijn social media ideale platformen om wereldkundig te maken wat je bezighoudt. Soms gaat het om unieke, creatieve ideeën. Maar veel vaker plaatst met afbeeldingen of teksten van iemand anders. Het is belangrijk dat alleen eigen of rechtenvrije afbeeldingen gedeeld mogen worden, dat je afbeeldingen of teksten volgens de voorwaarden embed, dat er toestemming is verleend om iemands foto of tekst te delen of dat je hierbij een bronvermelding gebruikt. Nieuw is dat sinds half 2021 online platformen zoals Facebook, Youtube en X verantwoordelijk zijn voor de content.

Auteursrecht en AI

De nieuwste uitdagingen vormen recente ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence, zoals ChatGPT. Dergelijke algoritmes moeten getraind worden, vaak gebruikt men hierbij persoonsgegevens. En juist het verzamelen hiervan wordt steeds meer aan banden gelegd, onder meer door de invoering van de AVG. Tot slot speelt ook de vraag of iemand recht kan hebben op inkomsten die voortkomen uit een AI-creatie. In Frankrijk ligt al een wetsvoorstel klaar waarin is vastgelegd dat inkomsten uit AI-werk door een centrale organisatie worden geïnd, beheerd en verdeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *