Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Praktische tips voor het identificeren van risico’s in je bedrijf

Ondernemen staat gelijk aan risico’s nemen. Dat hoort nu eenmaal bij het vak en dat is ook wat ondernemen zo leuk maakt. Soms win je en soms verlies je, maar je leert altijd iets nieuws. En zo wordt je met elk risico een betere ondernemer en ook een beter mens. Maar risico’s nemen doe je niet zomaar, maar op de juiste manier. Geen idee hoe je dit doet? Dat lees je hier! 

Leer je bedrijf kennen

De eerste tip die we je willen geven is dat je je bedrijf echt goed moet leren kennen. En dan bedoelen we niet een kopje koffie doen met het team. Maar het actief leren kennen van je bedrijf. Waar zijn jullie goed in? Waarom kiezen klanten voor jullie? Wat maakt jullie anders dan de concurrent? Zorg ook dat je weet waar je niet goed in bent. Je kunt je bedrijf alleen maar beschermen als je weet waar die bescherming nodig is. Achterhaal wat je sterke en zwakke punten zijn en dan komen de risico’s vanzelf boven water. Een RI&E kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in je eigen bedrijf, maar ook in de externe omgeving. 

Betrek het team erbij

Als baas of eigenaar van het bedrijf is het onmogelijk om alles te weten tot in de kleinste details. Waarschijnlijk heb je aan alle afdelingen een leider staan die een oogje houdt op de dagelijkse bedrijfsvoering zodat jij je op het echte werk kunt focussen. Maak dan ook niet de fout om deze mensen niet te gebruiken om de risico’s in kaart te brengen. Waarschijnlijk hebben zij waardevolle kennis en ervaring die jij goed kunt gebruiken. Profiteer hier dus zeker van! 

Laat het over aan de professionals

Als ondernemer ben je natuurlijk altijd druk. Er zijn elke dag wel brandjes die geblust moeten worden en soms kom je gewoon niet toe aan zaken zoals het identificeren van de risico’s. Dat is ook hartstikke begrijpelijk! Maar dat maakt niet dat je hier geen aandacht aan moet besteden. Want als je geen goed begrip hebt van de risico’s in je bedrijf, kun je jezelf ook niet beschermen. En jouw bedrijf zal echt niet de eerste zijn die hierdoor met een faillissement te maken krijgt. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Laat daarom een risico inventarisatie en evaluatie uitvoeren door een professional. Dan weet je gelijk waar je aan toe bent en dan hoef jij je nergens druk om te maken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *