Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ruzie met de aannemer over de bouw van je huis? Dit kun je doen

Je eigen droomhuis laten bouwen: het is niet heel veel mensen gegund, maar stel dat jij deze droom wel kunt laten uitkomen. Dan breekt een spannende tijd aan van een geschikte locatie zoeken, een woning laten ontwerpen door een architect en vervolgens een aannemer vinden. Soms verloopt het bouwen van een huis voorspoedig. Maar er kan onderweg van alles misgaan. Fouten in de bouw of een aannemer die zijn afspraken niet nakomt of halverwege de klus failliet gaat. In zo’n geval is het belangrijk dat je de hulp in kunt roepen van een goede advocaat.

Afspraken op papier

Het is belangrijk om alle afspraken die je maakt met de hoofdaannemer op papier staan. Als de hoofdaannemer vervolgens onderaannemers inschakelt, zoals een timmerman of een elektricien, is het zaak dat duidelijk is dat jij alleen zaken doet met de hoofdaannemer en dat deze dus verantwoordelijk is voor de prestaties van de onderaannemers. Als er problemen ontstaan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te constateren en actie te ondernemen. Het is daarom belangrijk om regelmatig contact te hebben met de aannemer en ook regelmatig je gezicht te laten zien op de bouwplaats.

En toen lag de bouw stil…

Er kan een situatie ontstaan waardoor de bouw stagneert. Als de aannemer bijvoorbeeld een leverancier de schuld geeft en de leverancier geeft aan niet te leveren omdat hij een vorige levering nog niet betaald heeft gekregen, dan zit je tussen twee vuren. In zo’n geval kun je contact opnemen met een advocatenkantoor in Rotterdam dat is gespecialiseerd in dit soort zaken. De advocaat kan vervolgens contact opnemen met de aannemer en om opheldering vragen. Soms kan er worden bemiddeld om tot een oplossing te komen. Dit is natuurlijk altijd beter dan de gang naar de rechter. Een gerechtelijke procedure duurt immers altijd langer waardoor de bouw alleen maar meer vertraging oploopt.

Wat kun je doen als je aannemer failliet gaat?

Als de aannemer failliet gaat en je laat zitten met een half afgebouwd huis dan heb je een groot probleem. Het is dan heel belangrijk om zo snel mogelijk een vastgoed advocaat in te schakelen om jouw belangen zo goed mogelijk te behartigen. Zorg er in ieder geval voor dat je nooit grote sommen geld vooruit betaalt aan een aannemer. Het is heel gebruikelijk om met deelprojecten te werken. De aannemer wordt verondersteld om zelf vooruit te financieren. Hier zijn prima kredietmogelijkheden voor. Pas als een project is opgeleverd en naar wens is wordt een deelfactuur daarvoor betaald. Laat bij grote opleveringen ook altijd een bouwkundige het werk beoordelen op mogelijke gebreken. Dit geeft je meer zekerheid dat het werk goed is uitgevoerd. Pas als je tevreden bent betaal je de verstuurde factuur. Als je aannemer failliet gaat, is het uiteraard zaak zo snel mogelijk een vervanger te vinden. Dit kan lastig zijn en leidt vaak tot hogere kosten dan oorspronkelijk begroot. Een advocaat gespecialiseerd in vastgoed kan je adviseren bij het onderhandelen over het voortzetten van de bouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *