Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Verkeersongeluk tijdens werktijd: wie is aansprakelijk?

Een verkeersongeluk tijdens werktijd neemt altijd veel vragen met zich mee. De belangrijkste vraag is altijd wie er verantwoordelijk is. Vooral voor de verzekering is dit belangrijk om te weten. Een verkeersongeluk zit in een klein hoekje. Het kan zijn dat je net onderweg bent naar een zakelijke afspraak, rijdend in de bedrijfsauto, en je plotseling betrokken raakt bij een verkeersongeluk. Het kan iedereen overkomen. Wat moet je eigenlijk doen bij een verkeersongeluk? Wie is er verantwoordelijk en wat kan je er aan doen om het te voorkomen?

Wat moet je doen tijdens een verkeersongeluk?

Een verkeersongeluk kan stressvol en verwarrend zijn, vooral als het tijdens werktijd gebeurt. Zorg er eerst voor dat je kalm en veilig bent. Zet je auto op een veilige plek en verleen indien nodig eerste hulp aan andere betrokkenen. Bel onmiddellijk de hulpdiensten en rapporteer het ongeval aan de politie. Zo kunnen zij je helpen bij het ongeluk en eventuele gewonden verzorgen. Als iedereen veilig is en de hulpdiensten onderweg zijn, is het belangrijk om alle informatie te verzamelen van de andere betrokkenen. Denk hierbij aan de namen en contactgegevens. Deze informatie heb je namelijk nodig voor de verzekering en het bepalen van aansprakelijkheid.

De rol van de werkgever

De rol van de werkgever is van groot belang bij verkeersongevallen tijdens werktijd. In veel gevallen is de werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn werknemers tijdens zakelijke reizen. Dit omvat het verstrekken van goed onderhouden voertuigen, het aanmoedigen van veilig rijgedrag en het verstrekken van duidelijke richtlijnen voor werknemers die onderweg zijn. Als een verkeersongeluk tijdens werktijd plaatsvindt als gevolg van nalatigheid van de werkgever, kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

Wanneer is de werknemer aansprakelijk?

Het komt soms ook voor dat de werknemer aansprakelijk is voor het verkeersongeval tijdens werktijd. Dit is vooral het geval bij roekeloos rijden of onverantwoordelijk gedrag. Het is daarom belangrijk om je als werknemer altijd aan de verkeersregels en bedrijfsrichtlijnen te houden tijdens zakelijke reizen. Als een werknemer zich niet aan deze regels houdt en een ongeval veroorzaakt, kan hij of zij persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

Verzekeringen en vergoedingen

Na een verkeersongeluk tijdens werktijd is het belangrijk om alles goed af te handelen met de verzekering. De meeste bedrijven hebben zakelijke autoverzekeringen die dekking bieden voor ongevallen die tijdens werktijd plaatsvinden. Daarnaast kan de werknemer ook zijn eigen persoonlijke autoverzekering hebben die aanvullende dekking biedt. Verzamel goed alle verzekeringsinformatie en volg de meldingsprocedures van de verzekeraar om te zorgen voor een soepele afhandeling van de claim. Heb je zelf ook letsel opgelopen tijdens het ongeluk? Overweeg dan om de hulp in te schakelen van Flyct Letselschade. Zij kunnen goed helpen bij het indienen van een schadeclaim en helpen je op weg. 

Preventie en veiligheid

Het is beter om verkeersongevallen tijdens werktijd te voorkomen dan te moeten omgaan met de gevolgen ervan. Een optie voor de werkgever is om te investeren in veiligheidsmaatregelen, zoals training in defensief rijden en regelmatig onderhoud van bedrijfsvoertuigen. Voor de werknemer is het belangrijk om bewust te zijn van de risico’s op de weg en verantwoordelijk rijgedrag te vertonen. Als de werkgever en werknemer samen werken aan de preventie en veiligheid kunnen er veel ongevallen worden voorkomen. Dit scheelt een hoop tijd en werk.

De verantwoordelijkheid

Verkeersongelukken kunnen beter voorkomen worden met preventie en veiligheid maar helaas lukt dat toch niet altijd. Bij een verkeersongeluk is het belangrijk om de juiste stappen te volgen, alle informatie te verzamelen, hulpdiensten in te schakelen en te kijken wie er aansprakelijk is. Is het ongeluk de fout van de werknemer, de werkgever of de andere partij? Als er sprake is van nalatigheid van de werkgever, dan is de werkgever aansprakelijk. Is het verkeersongeluk veroorzaakt door slecht rijgedrag van de werknemer in de bedrijfsauto? Dan is de werknemer aansprakelijk. Flyct Letselschade kan de juiste hulp en ondersteuning bieden in het lastige proces van verzekeringen en schadeclaims. Ze zorgen ervoor dat je de juiste vergoeding ontvangt in geval van een verkeersongeluk tijdens werktijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *