Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Vijf tips voor beginnende zzp’ers

Ben jij een beginnende zzp’er? Dan ga je een mooie tijd tegemoet. Het is geweldig om je eigen dienst of product aan te bieden. En de vrijheid om je eigen agenda te bepalen, is een mooie bijkomstigheid. Het is helaas niet allemaal koek en ei, zeker niet in de eerste maanden. Niet dat het allemaal drama is, maar er komt nogal veel op je af. Als zzp’er moet je alles zelf regelen, zoals de belastingaangifte en je verzekeringen. In dit artikel staan vijf handige tips voor beginnende zzp’ers.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor het werk dat je aan je klanten levert. Gelukkig gaat dit in de overgrote meerderheid van de gevallen goed. Toch kan er ook weleens iets tegenzitten. Wanneer je er met de opdrachtgever niet uitkomt, kun je aansprakelijk gesteld worden voor vermogensschade. Let wel, dit is het worst case scenario, maar ook met dit scenario moet je rekening houden. Je kunt je tegen deze schade indekken, met een aansprakelijkheidsverzekering. Door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp te vergelijken, houd je de premie gunstig.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Ook de tweede tip is een verzekering. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is wel iets anders. Deze verzekering beschermt jouw bedrijf tegen schade die tijdens het werk ontstaat. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een glas drinken dat over iets kostbaars valt. Of een klant die op jouw terrein over bijvoorbeeld een verlengsnoer struikelt. Deze ongelukjes kunnen voor flink wat schade zorgen. De tip is dan ook om de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp te vergelijken en een goede deal te sluiten.

Denk na over arbeidsongeschiktheid

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is nog niet verplicht, maar dit gaat er wel van komen. De overheid wil voorkomen dat zelfstandigen die langdurig niet kunnen werken er financieel aan onderdoor gaan. Er zijn twee manieren om je tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Naast de verzekering is dat een broodfonds. Hierin zit je samen met andere ondernemers. Maandelijks leggen jullie een bedrag en wanneer een van jullie ziek wordt, komt de uitkering uit het potje.

Je maandelijkse potje

Over potjes gesproken. Waar veel beginnende zzp’ers niet aan denken, is om een bedrag apart te zetten. Het gevolg hiervan is dat er stiekem te veel wordt uitgegeven, waardoor het aan het einde van de maand of het kwartaal schrikken is. Dan moet de BTW worden betaald en lukt dat niet. Dit scenario voorkom je door iedere maand een bedrag apart te zetten. Wees streng voor jezelf en kom alleen in uiterste nood aan dit potje. Dan heb je een stukje financiële zekerheid.

Een goed alternatief

Je begint vol overtuiging met je bedrijf. Dan houd je geen rekening met het scenario waarin het niet lukt. Niettemin is het slim om een alternatief te hebben. Je weet nooit hoe de markt zich ontwikkelt. Misschien dat je werk op termijn wel door robots kan worden gedaan. Dit is lastig te voorspellen, maar het is goed om een plan B te hebben. Wellicht dat het plan zo goed is dat je het naast je huidige werk kunt gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *