Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Wat is een product markt combinatie

Wat is een Product Markt Combinatie (PMC)?

In de dynamische wereld van onderneming en marketing, is de term “product markt combinatie” een cruciaal concept dat elke ondernemer moet begrijpen. Maar wat is dit precies? En hoe zorgt u ervoor dat uw product onderscheidend genoeg is om een bepaalde markt te bedienen? Dit artikel gaat in op deze vragen en meer, met als doel u een volledig beeld te geven van dit belangrijke onderwerp.

Product Marktcombinatie?

Definitie en Toegevoegde Waarde

Een product marktcombinatie, vaak afgekort als PMC, is de unieke combinatie van een specifiek artikel of dienst met een specifieke groep klanten in een bepaalde markt. Het is de focus van uw onderneming op een segment van de markt waarin u denkt het meeste succes te kunnen hebben. De toegevoegde waarde van een goede product marktcombinatie is niet te onderschatten. Het helpt bij het creëren van een sterke identiteit en biedt een duidelijke focus voor uw online marketing inspanningen.

Zorg dat artikel of service bedoeld wordt zoals u het uitlegt en een probleem opgelost heeft van u klant. Kies een andere benadering dan andere ondernemers.

Waarom Kiezen voor PMC?

Het kiezen voor een Product Marktcombinatie is een strategische beslissing die tal van voordelen biedt voor zowel startende als gevestigde ondernemingen. Een goed doordachte PMC stelt u in staat om uw middelen effectief te investeren in de juiste doelgroep en marktsegmenten. Het helpt u om een sterke identiteit te creëren en uw artikel of dienst te positioneren op een manier die aantrekkelijk is voor potentiële klanten.

Bovendien maakt een duidelijke PMC het gemakkelijker om uw marketingstrategieën en reclame-inspanningen te focussen, waardoor u een grotere impact kunt maken met minder middelen. Het stelt u ook in staat om u te onderscheiden van concurrenten en biedt een duidelijk pad voor productontwikkeling en innovatie. Kortom, een goed geformuleerde PMC is niet alleen een middel voor het identificeren van kansen in de markt, maar ook een cruciaal element voor het bouwen van een duurzame en succesvolle onderneming.

Belangrijkheid van een Sterke PMC

Meerwaarde: Het helpt bij het creëren van meerwaarde voor zowel de klant als de onderneming.

 • Concurrenten: Het stelt u in staat om u te onderscheiden van concurrenten in de markt.
 • Focus: Het biedt een duidelijke focus voor uw marketinginspanningen en productontwikkeling.

Hoe Ontwikkel je een Sterke Product Markt Combinatie?

Stap 1: Onderzoek de Markt en Potentiële Klanten

Voordat u een PMC kunt ontwikkelen, is het belangrijk om de afzetmarkt grondig te onderzoeken. Identificeer wie uw potentiële klanten zijn en begrijp de behoefte die uw artikel of dienst vervult. Analyseer ook de concurrenten en hun aanbod. Dit zal u helpen om uw artikel onderscheidend te maken.

Segmenten en Specifieke Doelgroep

 • Markt Segmenten: Verdeel de afzetmarkt in verschillende segmenten.
 • Specifieke Doelgroep: Kies een specifieke doelgroep die het beste past bij uw levering.
 • Positionering: Zorg dat uw artikel bijdragen geeft op een manier die aantrekkelijk is voor deze doelgroep.

Stap 2: Ontwikkel het Juiste artikel

Het ontwikkelen van het juiste artikel is een cruciale volgende stap. Zorg ervoor dat uw artikel onderscheidend is en een meerwaarde biedt die het artikel bijdraagt aan de klant. Overweeg ook de prijs in relatie tot demeerwaarde en de prijzen van concurrenten.

Unieke Eigenschappen en meer waarde

 • Unieke Combinatie: Uw artikel moet een unieke combinatie van eigenschappen hebben die het onderscheidt van andere artikelen.
 • Toegevoegde meerwaarde: Bepaal de waarde die het artikel biedt. Dit kan variëren van hoge kwaliteit tot uitstekende klantenservice.

Stap 3: Kies de Juiste kanelen en Positionering

Na het ontwikkelen van het artikel, is de volgende stap het kiezen van de juiste markt. Dit is waar uw PMC echt vorm begint te krijgen. U moet uw artikel positioneren op een manier die aantrekkelijk is voor uw gekozen doelgroep.

Marktkeuze en Positionering

 • Marktkeuze: Kies de afzetmarkt die het beste past bij uw artikel.
 • Positionering: Hoe wilt u dat uw artikel of service wordt gezien in de afzetmarkt? Zorg dat deze het probleem oplost van uw klant zonder meteen een nieuwe product te introduceren

Marketing en Promotie: Online en Offline

Online Marketing en SEO

Online marketing is een krachtig hulpmiddel voor het promoten van uw PMC. SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is vooral belangrijk. Gebruik relevante zoekwoorden zoals “product marktcombinatie” en “concurrenten” om de zichtbaarheid van uw artikelen op het internet te vergroten.

Offline Marketing en Reclame

Naast online marketing, vergeet niet de kracht van offline reclame. Dit kan variëren van traditionele reclameborden tot mond-tot-mondreclame.

Voorbeelden van Product Marktcombinatie

Een praktische manier om het concept van een PMC te begrijpen, is door naar enkele voorbeelden te kijken. Neem bijvoorbeeld een bedrijf dat biologische huidverzorgingsproducten produceert. De PMC kan gericht zijn op milieubewuste consumenten in de leeftijdsgroep van 25 tot 40 jaar.

Een ander voorbeeld zou een softwarebedrijf kunnen zijn dat boekhoudsoftware ontwikkelt specifiek voor kleine tot middelgrote bedrijven in de non-profit sector. In beide gevallen is er een duidelijke focus op een specifieke groep met mogelijk klanten en een specifieke afzetmarkt, wat helpt bij het positioneren van het artikel en het ontwikkelen van gerichte marketingstrategieën. Deze voorbeelden illustreren hoe een PMC niet alleen helpt bij het identificeren van de juiste doelgroep en afzetmarkt, maar ook bij het creëren van een unieke combinatie van producteigenschappen die voldoen aan de eigen eisen en behoeften van die specifieke klantengroep.

Meer Voorbeelden van Product-Marktcombinatie

 1. Fitness Apps voor Senioren: Een softwareontwikkelaar kan een fitness-app creëren specifiek gericht op senioren die thuis willen blijven bewegen. De app zou eenvoudige, laag-impact oefeningen kunnen bevatten en een gebruiksvriendelijke interface hebben.
 2. Duurzame Koffie voor Millennials: Een koffiemerk kan zich richten op millennials die waarde hechten aan duurzaamheid. Het artikel zou dan fairtrade koffiebonen kunnen gebruiken en de verpakking zou volledig recyclebaar zijn.
 3. Online Cursussen voor Thuisblijvende Ouders: Een educatief platform kan online cursussen aanbieden die specifiek zijn ontworpen voor ouders die thuisblijven en hun vaardigheden willen verbeteren terwijl ze voor hun kinderen zorgen.
 4. Elektrische Auto’s voor Stadsbewoners: Een autofabrikant kan een compacte elektrische auto ontwikkelen die is gericht op stadsbewoners die korte afstanden afleggen en zich zorgen maken over luchtvervuiling.
 5. Boekhoudsoftware voor Freelancers: Een softwarebedrijf kan een eenvoudige maar effectieve boekhoudsoftware ontwikkelen die speciaal is ontworpen voor freelancers en ZZP’ers, met functies die helpen bij het bijhouden van inkomsten, uitgaven en belastingen.
 6. Hypoallergene Huisdierenvoeding: Een dierenvoedingsbedrijf kan zich richten op eigenaren van huisdieren met allergieën en een hypoallergene voedingslijn ontwikkelen.
 7. Reisverzekering voor Avontuurlijke Reizigers: Een verzekeringsmaatschappij kan een specifieke reisverzekering aanbieden die dekking biedt voor avontuurlijke activiteiten zoals bergbeklimmen, duiken en paragliden, die vaak niet zijn inbegrepen in standaard reisverzekeringen.

Deze voorbeelden laten zien hoe bedrijven hun producten en diensten kunnen afstemmen op de specifieke behoeften en wensen van verschillende marktsegmenten. Door dit te doen, kunnen ze een sterke product marktcombinatie creëren die hen helpt zich te onderscheiden in een concurrerende afzetmarkt.


PMC Strategie Maken

Het maken van een effectieve Product-Marktcombinatie strategie vereist een grondige analyse en zorgvuldige planning. Begin met het identificeren van uw unieke verkooppropositie (USP) en hoe uw artikel of dienst een specifiek probleem oplost of een behoefte vervult. Vervolgens, segmenteer de afzetmarkt om uw ideale klanten te identificeren en onderzoek hun gedrag, behoeften en verwachtingen. Zodra u een duidelijk beeld heeft van uw doelgroep, kunt u beginnen met het positioneren van uw artikelen op een manier die aantrekkelijk is voor deze klanten. Dit omvat het maken van beslissingen over prijsstelling, distributiekanalen, en promotiestrategieën.

Vergeet niet om uw concurrenten te analyseren; begrijp hun sterke en zwakke punten om te bepalen hoe u zich kunt onderscheiden. Tot slot, implementeer uw strategie en monitor de resultaten voortdurend. Wees bereid om aanpassingen te maken op basis van feedback en prestatie-indicatoren. Een goed uitgevoerde strategie is niet statisch maar evolueert met de afzetmarkt en de behoeften van de klant, en kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan het uiteindelijke succes van uw onderneming. Dus start nu met dit management model welke jij op een regenachtige middag zelf in elkaar kan zetten met behulp van input van je collega’s.

Meest Gestelde Vragen

Wat is een product marktcombinatie?

Het is de unieke combinatie van een product of dienst met een specifieke groep klanten in een afgebakende markt.

Het is de unieke combinatie van een product of dienst met een specifieke groep klanten in een afgebakende markt.

Het is cruciaal voor het succes van een onderneming en helpt bij het onderscheiden van concurrenten.

Kan ik meer dan één PMC hebben?

Ja, veel bedrijven hebben meerdere product-marktcombinaties om verschillende segmenten te bedienen.

Hoe vind ik de juiste doelgroep?

Door marktonderzoek en segmentatie kunt u de juiste doelgroep identificeren.

Wat als mijn artikel niet goed presteert in de markt?

Het is belangrijk om de prestaties te evalueren en indien nodig aanpassingen te maken in het product of de marketingstrategie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *