Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Wat kan ik doen als ik mijn bedrijf wil laten groeien

Als je start als ondernemer dan heb je misschien grote dromen. Ooit wil je een groot bedrijf worden, misschien wel met meerdere vestigingen of met klanten in het buitenland. Maar om te kunnen groeien moet je wel kunnen beschikken over voldoende financiële middelen en er moet perspectief zijn voor de toekomst. Als de zaken goed gaan dan kun je wellicht in aanmerking komen voor een lening bij een bank of andere kredietverstrekker. Maar als er meer risico’s zijn dan is de kans natuurlijk altijd aanwezig dat je aanvraag wordt afgewezen. Gelukkig zijn er in zo’n geval nog wel andere opties die je kunt overwegen.

Is crowdfunden een optie?

Er zijn bedrijven, vooral start-ups, die proberen door middel van crowdfunding extra geld voor hun bedrijf. Er zijn ook grotere investeerders die hieraan meedoen. Maar het heeft wel een risico. Vooral particulieren willen ‘waar voor hun geld’. Als je plannen uiteindelijk toch niet lukken, dan heb je kans op boze gezichten en negatieve reacties, bijvoorbeeld op social media. Je kunt natuurlijk afspreken dat iedereen zijn geld terugkrijgt als de investering niet doorgaat. Maar vaak moet je eerst investeren voordat je mogelijk resultaat hebt. Dan is terugbetalen geen optie meer als het daarna misgaat.

Een belang in je bedrijf verkopen

Zeker als je op zoek bent naar een grote investering van bijvoorbeeld 100.000 euro of meer, dan kan dat vaak alleen als je een aandeel in je bedrijf verkoopt. Het gaat dan niet om een formele overname, maar om een mede-eigenaar die bijvoorbeeld 20% van de aandelen krijgt en dus ook van de omzet. Er zijn professionele investeerders die op die manier jonge en ambitieuze bedrijven helpen om een volgende stap te maken. Een bijkomend positief punt is dat je in zo’n geval vaak ook een beroep kunt doen op de kennis, expertise en het netwerk van de investeerder. Die kan je bijvoorbeeld introduceren bij zakenrelaties om voet aan de grond te krijgen in het buitenland.

Je bedrijf verkopen

Het klinkt misschien vreemd, maar er zijn meer ondernemers die hun bedrijf verkochten op het moment dat de zaken meer dan uitstekend gingen. Een geïnteresseerde koper wil er op zo’n moment een mooie prijs voor geven, want er zijn immers kansen voor nog meer groei. Je kunt je laten adviseren door Taurus gespecialiseerd in corporate finance als je overweegt om je bedrijf te verkopen of als je van een andere ondernemer of investeerder een voorstel krijgt. Door hier goed naar te kijken kun je voorkomen dat je een overeenkomst sluit waar je later spijt van krijgt. Misschien wil je zelf in het bedrijf blijven werken. Misschien wil je werkgaranties voor je personeel. Dit soort zaken kunnen worden opgenomen in de overeenkomst die voor de overname wordt opgesteld. Hoewel je vanaf dat moment geen ‘eigen baas’ meer bent, kan zo’n overname er wel voor zorgen dat je bedrijf kan worden wat je ervan hoopte toen je ermee begon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *