Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Werkgevers moeten investeren in het behouden van werknemers

In 2023 was de arbeidsmarkt in Nederland zeer krap, met in de eerste drie kwartalen gemiddeld 119 vacatures per 100 werklozen. Er was dus veel meer werk dan er potentiële kandidaten beschikbaar waren. Voor de komende decennia wordt een soortgelijke beeld verwacht, al zal de situatie in 2024 naar verwachting van het UWV iets minder krap zijn. Maar van zeer krap naar gewoon krap is nog niet echt een forse verbetering te noemen. Het advies van het UWV aan werkgevers luidt daarom om niet alleen te investeren in het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar vooral ook in het behouden van het bestaande personeel.

Extra piek door energietransitie

Door de energietransitie staat Nederland voor een enorme uitdaging. In meerdere branches moeten hierdoor alle zeilen bijgezet worden. In de installatietechniek is het aantal vacatures al een aantal jaren vrij hoog. Insiders wijten dit voor een belangrijk deel aan de slechte aansluiting van het reguliere onderwijs op de vraag binnen de sector. Maar ook het aantal vacatures infra is fors gestegen onder invloed van de energietransitie. Werkgevers in de bouw en infra deden eind 2023 een historisch hoog eindbod om de onderhandelingen met de vakbonden tot een goed einde te brengen. De bonden haalden het onderste uit de kan en werden door de werkgevers op diverse fronten tegemoetgekomen, immers: het werk moet door!

Fossiele brandstoffen

Dat laatste geldt natuurlijk ook voor de overige branches. Toch zijn er verschillen, want hoewel het aantal petrochemie vacatures ook nog steeds erg hoog is, is de vraag hoe dat beeld zich in de komende decennia verder zal ontwikkelen. We hebben het hier immers over de industrietak die zich specifiek bezighoudt met fossiele brandstoffen en omwille van het milieu streeft men ernaar om die zo veel mogelijk uit te bannen. Critici menen echter dat dit onhaalbaar zal zijn, omdat er onvoldoende grondstoffen en menskracht beschikbaar zijn voor het inzetten van alternatieven. Vooralsnog is het ook binnen deze branche nog altijd erg lastig om aan gekwalificeerd personeel te komen.

Zo investeer je in je personeel

Als werkgever is het zaak om je goed te kunnen verplaatsen in de belevingswereld van jouw medewerkers. Hoe kijken ze naar je bedrijf en waar hebben ze behoefte aan? Door ze in voldoende mate te coachen en ondersteunen, voorkom je dat ze op zoek willen gaan naar een nieuwe uitdaging. Daarmee houd je jouw onderneming draaiend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *