Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Zaken doen met landen buiten Europa: Zo regel je dat

Als je product niet alleen in Nederland aanslaat maar ook ver daarbuiten, dan betekent dat dat je je artikelen ook naar verre bestemmingen moet transporteren. Hiervoor wordt meestal een zeecontainer transport gebruikt. Transport over zee is namelijk veel goedkoper dan door de lucht. Natuurlijk duurt het langer voordat je levering arriveert, maar daarmee kun je rekening houden bij het verwerken van orders. Als je vanuit Europa een zending wilt verschepen naar Azië of Amerika dan is de boot de beste optie. Dat geldt natuurlijk andersom ook als je goederen wilt laten versturen naar je bedrijf in Nederland die de oceaan over moeten.

Douane formaliteiten

Bij handel met het buitenland krijg je uiteraard te maken met de douane. Er moeten documenten worden overlegd om de identiteit van de goederen aan te tonen. Dit kan een zeer tijdrovende klus zijn. Maar er zijn bedrijven die deze werkzaamheden voor je kunnen doen. Zeker als je regelmatig handelt met landen binnen of buiten de EU is dit een uitkomst. De stukken worden per e-mail vooruit gestuurd. Dit scheelt aanzienlijk bij het in- en uitklaren van bijvoorbeeld zeecontainers.

De veiligheid van je goederen

Het is bij transport over zee gebruikelijk om containers te vullen met goederen van meerdere klanten. Maar het kan zijn dat je dat liever niet doet. Dit kan te maken hebben met de omvang van je zending of de kwetsbaarheid van goederen. Je wilt tenslotte niet dat spullen of grondstoffen beschadigd of in opengebarsten verpakkingen aankomen. Dat levert immers gegarandeerd klachten op van de ontvanger. In dat soort gevallen kun je kiezen voor FCL, dat staat voor Full Container Load. Het komt er op neer dat je een hele container voor jouw transport krijgt. Er wordt dus niets van andere klanten in jouw container geladen. Dit heeft een paar belangrijke voordelen. Het voornaamste is natuurlijk dat de kans op schade aan je zending een stuk kleiner is. En de doorlooptijd is korter. Jouw container hoeft immers maar naar één locatie om daar te worden uitgeladen. Als je een gedeelde container gebruikt dan heeft die wellicht een aantal stops voordat deze bij jouw klant arriveert.

Veilig zaken doen met het buitenland

Als je zaken doet met klanten in het buitenland is het belangrijk te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Je kunt zelf onderzoek doen naar de kredietwaardigheid van je afnemer of dit laten doen door een specialist. Dit geeft natuurlijk geen zekerheid, maar de kans dat je order niet wordt betaald is wel een stuk kleiner. Let ook altijd op bij het doen van zaken waar politieke onrust of oorlog is. Soms is er sprake van een embargo. Informeer altijd bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken of het is toegestaan om goederen of producten te leveren als je twijfelt. Bij overtreding van een handelsembargo kunnen namelijk forse boetes worden opgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *