Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Zo houd je jouw technische installatie in goede conditie

De technische installatie vormt het kloppend hart voor menig bedrijf. Wanneer zo’n installatie stil komt te liggen door defecten, ligt veelal het hele bedrijf plat en dat kost omzet. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat alles piekfijn in orde is. Maar zelfs als de installatie ogenschijnlijk correct functioneert, zijn er onzichtbare gevaren die je veelal kunt vermijden door de juiste keuzes te maken. Hiermee bedoelen we overigens niet alleen de aanschaf van kwaliteitsmaterialen, maar ook de manier waarop je omgaat met zaken als onderhoud en klimaatbeheersing.

De juiste temperatuur

Voor het optimaal functioneren van een technische installatie is de temperatuur in het pand van groot belang. Hier wordt vaak niet voldoende bij stilgestaan. De losse componenten in een schakelkast zullen het bijvoorbeeld eerder begeven wanneer de temperatuur te hoog is. Het is dus zaal om de temperatuur niet te ver te laten oplopen. Met een goed klimaatbeheersysteem is dit relatief eenvoudig te regelen. Dat kost wel wat geld, maar het is veel minder kostbaar dan stilstand van de productielijn.

Automatische controle

Het is mogelijk om met behulp van sensoren een automatische controle op de temperatuur van een installatie uit te voeren. Hiervoor kun je een PLC gebruiken; een klein computertje dat voortdurend gegevens ontvangt en verwerkt. Wanneer zo’n PLC detecteert dat de temperatuur ergens te hoog oploopt, kan het de betreffende machine tijdelijk uitschakelen om oververhitting te voorkomen. Veel belangrijker is echter nog dat dit signaal door de medewerkers wordt opgepikt en dat permanente maatregelen worden genomen om een dergelijke situatie uit te bannen.

Data gebruiken

Een nieuwe trend is het gebruiken van data om het onderhoud aan machines te voorspellen. Op basis van historische gegevens over onderhoud en vervanging van onderdelen kun je vrij nauwkeurig voorspellen wanneer het tijd is om dergelijke werkzaamheden in te plannen. Hierdoor ben je beter in staat om te anticiperen op de situatie en kun je stilstand voorkomen. Dit wordt Smart Maintenance genoemd en neemt een steeds prominentere plek in binnen de industrie.

Gekwalificeerde medewerkers

De levensduur van machines wordt ook voor een belangrijk deel bepaald door de manier waarop je ermee omgaat. Het is dus zaak om er goed op te letten dat machines altijd uitsluitend bediend worden door gekwalificeerde medewerkers die exact weten waar ze mee bezig zijn. Eventueel dient bijscholing te worden toegepast alvorens iemand bepaalde taken toebedeeld krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *