Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Zo zorg je voor meer patiëntveiligheid in de zorg

Wanneer je goede zorg wilt leveren is patiëntveiligheid een van de vele onderdelen waar je rekening mee houdt. Het is natuurlijk een verplichting om procedures alleen op een veilige manier uit te voeren, maar er zit altijd een (klein) risico aan. Daarbij zorgt het er ook voor dat patiënten meer vertrouwen hebben in je zorginstantie. Door goede strategieën op te stellen en verplichte maatregelen toe te passen, kom je al een heel eind met het waarborgen van de patientveiligheid in de zorg. Daarnaast zijn er nog een aantal andere mogelijkheden die helpen het verhogen van de patiëntveiligheid. In dit artikel lees je er alles over.

Gebruik een incident management systeem

De eerste stap naar nog betere patiëntveiligheid is door de incidenten te melden en analyseren. Fouten worden nu eenmaal gemaakt, maar het is belangrijk om hier van te leren en het in de toekomst proberen te voorkomen. In de zorg blijven incidentmeldingen echter vaker achter, ondanks dat een incidentmelding zorg belangrijk is. Dit heeft twee redenen: door meldcultuur binnen de zorg of een instantie en omdat veel zorgmedewerkers niet helemaal op de hoogte zijn van de waarde van incidentmeldingen. Door bewustzijn te creëren kun je dit probleem dus al voor een deel oplossen, maar toch blijft het een taak die snel vergeten wordt. Het melden en analyseren van incidenten kun je makkelijker doen met een incident management systeem te gebruiken. Doordat het een veel makkelijker proces is, zullen de incidentmeldingen beter bijgehouden worden.

Maak gebruik van de nieuwste innovaties

Ook het gebruik van de nieuwste innovaties draagt bij aan betere patiëntveiligheid. Een voorbeeld hiervan is het gebruiken van EDP’s: elektronische patiëntendossiers. Zo kunnen zorgverleners makkelijker met elkaar communiceren over het medisch verleden van patiënten, waardoor miscommunicatie veel minder voorkomt. Ook zullen er zo minder fouten worden gemaakt in de dosering van medicijnen. Een andere manier is het aanbieden van online medische consulten. Dit is vooral interessant als je het hebt over infectieziektes. Je wilt natuurlijk niet dat het hele ziekenhuis of dokterspraktijk besmet raakt en een online consult kan dat risico flink verminderen.

Blijf het zorgpersoneel trainen

De laatste mogelijkheid om patiëntveiligheid te verhogen is door jouw werknemers te blijven trainen. Door te investeren in trainingen die zich focussen op de nieuwste protocollen en richtlijnen, blijven jij en je werknemers goed op de hoogte van wat er gaande is in de zorg. Een nieuwe trainingsmethode is simulatietraining, waarbij realistische scenario’s nagebootst worden. Zo weet het zorgpersoneel waar ze aan toe zijn bij een bepaald scenario.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *